Az Előre Vadásztársaság Zrínyi utca 40. szám alatti épületébe látogattak szerda délután a Varga Tamás Általános Iskola alsó tagozatos diákjai, akiknek Szűcs Balázs, hivatásos vadász tartott egy érdekes előadást.
Preparált állatokat, őzagancsot és sörétes puskát is mutatott a gyerekeknek, akik kérdéseikkel folyamatosan bombázták az előadót.

A vadásztársaság 1950 óta működik Hódmezővásárhelyen, melynek első elnöke Fekete Gyula főiskolai tanár volt – tudtuk meg Kovács Mátyástól (fotónkon), a vadásztársaság elnökétől, aki elmondta: „most tűztük zászlónkra azt, hogy megismertessük a fiatalokkal minden olyan mozzanatot, amely a vadak és a vadászok életében zajlik.”

Nyúl, fácán, őz, dúvad, róka – ezekből az állatokból sok van a környéken, de átvonuló vadként a vaddisznó és a szarvasféle is megtalálható. A szerda délutáni előadás célja részben az volt, hogy ezen állatokkal megismertessék az iskolásokat.

Szűcs Balázs egy érdekes bemutatót tartott a gyerekeknek. Az előbb említett állatok egy részét preparált állapotban is megmutatta közönségének, akik ragadozó madarakat is láthattak. Az iskolások fel tudták sorolni a különböző vadfajokat, tájékozottak voltak a témában, és folyamatosan intézték kérdéseiket az előadóhoz, aki az őzbak „érett” és barkás agancsát is bemutatta. Az előadáson szóba került a biztonságos puskahasználat, illetve az orvvadászat is, amely sajnos „régóta jelen van, és jelen is lesz.” A fiatal hallgatóság elitélően nyilatkozott tevékenységükről, az egyik kislány például a „leggonoszabb embereknek” nevezte őket. Szűcs Balázs véleménye szerint is rendkívül káros az orvvadászok tevékenysége, amelyet igyekeznek visszaszorítani. A gyerekek egy sörétes puskát is láthattak: kíváncsian figyelték, hogy néz ki egy valódi fegyver.

Különösen érdekes volt, amikor a különböző vadászsípok megszólaltak. A vadliba, a nyúl, a kacsa, valamint az őz hangját utánozta velük a vadász. „Mindezek nagyon sokszor a megfigyelést segítik, nem mindig a vadászatot.”

A lelkes gyerekközönséget, valamint a kísérő tanárokat pogácsával és üdítővel látták vendégül a szervezők.

Forrás: Promenád