Erdei iskola épületet avattak Fenyvespusztán


2015. április 21-ikén átadták rendeltetésének a Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola vadonatúj többszintes épületét.
A fenyvespusztai erdőbirtok első fontos fejezete 1925-ben kezdődött, amikor Tuzson János megvásárolta a területet. A biológus arborétumot létesített, exótákat telepített, kísérletezgetett. Megalapozta az erdőrészlet hírnevét.

b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_fenyvesp_muzsik2015.JPG

A második fejezet a Muzsikál az erdő indulásával kezdődött, amikor az akkori erdészetvezető, Szabó Lajos gondolt egy nagyot, és elhatározta, hogy beviszi a muzsikát az erdőbe. De fogalmazhatnánk úgy is, hogy „kiviszi”. Mindenképpen eretneknek látszó gondolat volt, de legalábbis kreatív, mert az eltelt évtized az ötletgazdát igazolta.

A harmadik fejezet 2015. április 21-ikén kezdődött az erdei iskola impozáns épületének avatásával.

b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_fenyvesp_nagyzs2015.JPG
Nagy Zsolt a Bátonyterenyéi Erdészet vezetője köszöntötte a megjelenteket, közöttük Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkárt
Becsó Zsolt országgyűlési képviselőt, dr. Nagy Jánost, az FM főosztályvezetőjét, Szilágyi Lászlót, a társaság felügyelőbizottságának elnökét, dr. Jung László vezérigazgatót.

b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_fenyvesp_ugron2015.JPG
Elsőként Ugron Ákos Gábor lépett a mikrofonhoz, hogy üdvözölje az ünnepi alkalomra összejött vendégeket és méltassa az alkalmat. Bevezetésként utalt arra, hogy az erdészeknek jó válaszaik vannak a klímaváltozásra. Az erdő művelése, a fa és annak használata jó válasz erre. Ezt egyre inkább helyén kezelik az ország és a világ politikusai. Ezzel együtt a klímaváltozásra adott válaszainkat meg kell mutatni az embereknek. Elsőként ezt a gyermekeknek kell megmutatnunk, a jövőnknek, miként az erdész mindig a jövőért munkálkodik. Az erdei iskola a helyszíne a környezeti nevelésnek, ahol a gyermekeknek megmutatjuk, hogy miért szép és előnyös, ha az erdőket jól kezeljük. Az erdész munkája mellett a természet szépségeit, a vadgazdálkodást, a környezettudatos életmódot is bemutatjuk nekik.

b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_fenyvesp_ugronag2015.JPG
Emlékeztetett, hogy az elmúlt öt évben kilenc új erdei iskola kezdte meg a működését. A 22 erdészeti társaság közül húsz működtet összesen 34 erdei iskolát. Közülük 25 rendelkezik minősítéssel. Összesen 1300 férőhellyel rendelkeznek. 2010 és 2014 között 275 ezer látogatója volt az erdei iskoláknak. Részükre mintegy 40 ezer erdőpedagógia programot szerveztek. (z)
 

Az arborétum története
Tuzson János 1925-ben vásárolta meg a fenyvespusztai erdőbirtokot, ahol egyebek közt néhány kisebb díszfa is állt. Ezt az Erzsébet-ligetnek nevezett együttest feltehetőleg 1898-ban ültették, ugyanis abban az évben a Földművelésügyi Minisztérium ingyen adott facsemetéket Erzsébet királyné emlékére létesítendő ligetek telepítésére.
Tuzson János az erdő letermelése után a területen elsősorban örökzöldeket telepített és szaporított, és ehhez a fákat földlabdásan hozatta távoli országokból. Egyéb biológiai kísérletekkel is próbálkozott – az utak, ösvények mentén díszlő rózsabokrok őseit például azért ültette, hogy rózsaolajat próbáljon előállítani. Emellett foglalkozott gyógynövények – elsősorban a gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata), és a piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) – termesztésével is.
A második világháború után a terület az erdőgazdaság kezelésébe került. A szabad területek egy részén csemetekertet hoztak létre, más részét lucfenyővel, vörösfenyővel és szelídgesztenyével erdősítették.

Forrás: ForestPress