Másodfokon tárgyalta a Kaposvári Törvényszék annak a három férfinak az ügyét, akik még 2012 szeptemberében bántalmaztak egy hivatásos vadászt.
A vádlottak az eddei halastónál orvhorgászás közben buktak le. Az ügyben első fokon a Kaposvári Járásbíróság mindhármukat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Nem volt egyértelmű a sértett intézkedése a védelem szerint, hiszen a vadász nem a bűncselekmény helyszínén, hanem az orvhorgászáson ért három férfit házánál próbálta feltartóztatni a vádlottakat. A bíróság korábban közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 2 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az apát és két fiát. A védelem azonban fellebbezett.

dr. Picz Péter, ügyvéd:
- Álláspontom szerint a lefolytatott bizonyítási eljárás során ügyfelem bűnössége kétséget kizáróan nem nyert megállapítást, ezért elsődlegesen arra teszek indítványt a Tisztelt Törvényszék előtt, hogy a vád és annak törvényi következményei alól ügyfelemet mentse föl.

Az eset még 2012-ben történt, amikor az apa és fiai az eddei halastónál engedély nélkül horgásztak. Az őket észlelő vadász azonnal fel akarta őket tartóztatni, azonban a vádlottak elmenekültek a helyszínről. Egy másik vadász azonban tudta hol laknak, ezért egyenesen a házukhoz ment, hogy intézkedjen az orvhorgászat ügyében, ám a vádlottak rátámadtak és ököllel ütötték a sértettet. A kérdés a tárgyaláson az volt, hogy volt-e joga a vadásznak a halastótól távol felkeresni a vádlottakat és intézkedni velük szemben.

dr. Szalai László, ügyész:
- A hivatalos személy elleni erőszak, illetve a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette tekintetében ugye az a vizsgálandó kérdés, hogy jogszerű volt-e a sértett eljárása, jogszerű eljárásában akadályozták-e őt erőszakkal a vádlottak. Álláspontom szerint a sértett eljárásának jogszerűsége megállapítható.

A tárgyalást a Kaposvári Törvényszék elnapolta, másodfokú ítélet a jövő héten várható az ügyben.

Forrás: Híradó