Április közepétől megnőtt megyénkben is a vaddal ütközések száma az őzbakok területfoglalása, és ebből adódó fokozott mozgása, később a határban zajló mezőgazdasági munkák miatt.
A gépek zaja, látványa miatt menekülnek az őzek, a kövesutakon is átszaladnak. Közben a parlament döntött: a vadgázolások újra veszélyes üzemek találkozásának számítanak.
Hatályba léptek a minap a vadászati törvény módosításai. Jelentős változás, hogy a régi Polgári Törvénykönyv előírásait kell alkalmazni a vadgázolások esetében, mert a tavaly márciustól életbe léptetett szabályok jogi bizonytalansággal jártak. Mostantól újra a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó polgári jogi szabályokat kell alkalmazni a vad és gépjármű ütközés esetében.

– Ez azt jelenti, ha felróható magatartás egyik félnél sem állapítható meg a vaddal ütközés esetében, akkor mindenki viseli a maga kárát – hangsúlyozta Zuberecz Tibor megyei fővadász.
Kitért arra, a gazdák – teljesen jogszerűen – személyes védelemmel, illetve villanypásztorral vagy hálóval körbekerítve őrzik vetéseiket a vadkárok megelőzőse érdekében. Emiatt a vadnak új táplálék- és élőhelyet kell keresniük. A lucernáknál megtörtént az első kaszálás, így ez a növény sem jelent megfelelő búvóhelyet az állatoknak.
– Az őzek ilyenkor jellemzően valamilyen külső tényező, kényszer miatt vágnak át az utakon. Például a mezőgazdasági gépektől, munkáktól való félelmükben – emelte ki a fővadász. – Más, amikor a július és augusztus közepe között az őzek szerelmi élete jelent veszélyt az autósokra. Az üzekedési időszakban párzási előjátékként a bak kergetőzik a sutával, és ez vezethet a közúton történő átvágáshoz vagy amikor a gyengébb bakot elüldözi az erősebb a nősténytől. 
Az őzzel ütközés az állat termete miatt a legnagyobb kárral járó, de fácán- és nyúlelütések is többször előfordulnak mostanában megyénkben. Apróvadas megyéről van szó, az állomány szépen gyarapodott. Ha pedig több a vad, nagyobb az eshetősége is, hogy az úton szerencsétlenül találkozhatunk össze velük.
– Az út menti árokpartok jó táplálkozóhelyei a fácánoknak, mezei nyulaknak – ecsetelte a megyei fővadász. – A nyulak itt megtalálják a kétszikű gyomokat, a fácánok a rovarvilágból is táplálkozhatnak, illetve fészkelőhelyet keresnek a füves területeken. Új helyeket is felkutatnak, emiatt az utakon átmehetnek.

A rendőrségnél elmondták, balesetet akkor kötelező bejelenteni, ha személyi sérülés történik. Amennyiben anyagi kárral járó baleset következik be vad elütése miatt, célszerű értesíteni a rendőrséget a későbbi viták elkerülése végett. A helyszínre vonuló járőr hivatalból értesíti az illetékes vadőrt, aki gondoskodik az elhullott állat elszállításáról. A rendőrség azt is vizsgálja, az adott útszakaszon volt-e kihelyezve vadveszélyt jelző tábla, illetve a jármű vezetője követett-e el valamilyen szabálysértést, ami miatt bekövetkezett a baleset. A kárt szenvedett jármű tulajdonosa – amennyiben úgy gondolja, a vadásztársaság nem megfelelően járt el – magánál a társaságnál, illetve polgári peres eljárás keretében érvényesítheti a kárigényét.
     
Változás a hivatásos vadászok követelményeinél
Az országgyűlés 146 igen szavazattal, 4 nem ellenében és 39 tartózkodás mellett hagyta jóvá a vadászati törvény módosítását. A vaddal ütközés jogi szabályainak egyértelműsítése mellett enyhítették a hivatásos vadászok szakképesítési követelményeit. Így már nem kötelező a 10 ezer hektárnál nagyobb és a különleges rendeltetésű vadászterületeken felsőfokú végzettséggel rendelkeznie a szakszemélyzetnek. A parlament döntése értelmében a körzeti vadgazdálkodási tervek jövő év február 29-éig meghosszabbodnak.
A képviselők elfogadták az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény módosítását is. A megváltoztatott jogszabály gyakorlatilag egy uniós irányelv átvételét foglalja magában. Eszerint az illegális fakitermelés hatékony visszaszorítása érdekében meg kell követelni a piacra kerülő faanyag eredetigazolási rendszerének kidolgozását. Az a magánszemély vagy gazdálkodó szervezet, aki tehát fát vagy faanyagot a belső piacon hoz forgalomba, köteles a faanyag származásának igazolására. A törvény betartását az erdészeti hatóság ellenőrizni.

Forrás: Beol