Megyei vadász- és horgásznapot tartottak a hét végén, a remek programokhoz kiváló helyszínnek bizonyult a nagydorogi Szenes-legelő.

Ismét bebizonyosodott, hogy egy tőről fakad a szenvedélyük, így immáron két esztendeje együtt tartják ünnepüket a két ősi mesterség hódolói, a vadászok és a horgászok. A közel három évtizedes hagyományú vadásznap évről évre más helyszínen „vert tábort”, ezen a társulás után sem változtattak. Azzal, hogy a Nagydorog melletti Szenes-legelő ennek kiváló helyszíne lehet, a felvetés pillanatában egyetértett Kovács György a község polgármestere, aki maga is vadászember, és elkötelezett abban is, hogy gazdagítsák programkínálatukat. A mostani rendezvény esetében partnert kerestek és találtak Györkönyben, amely nyitott pince programmal csatlakozott.

A horgászok között sok a vadász és ez viszont is igaz, ezért szerencsés, ha akár szakmai, akár szabadidős programokban közösen gondolkodunk, jegyezte meg Gecse Lajos, a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége elnöke. Táboruk nagyjából tízezres, de nem egyszerű a létszám megtartása, a fiatalok toborzása.

Kocsner Antal, az Országos Magyar Vadász Kamara Tolna Megyei Területi Szervezete és a Tolna Megyei Vadász Szövetség elnöke azt is elmondta, hogy idén először a természetvédők is társultak hozzájuk, ami reményei szerint tartós lesz, mert sok a közös probléma, cél.

A megye 62 vadászatra jogosult társasága 2400-2500 tagot számlál, ebből – az elnök büszkeségére – országos szinten legmagasabb a hölgyek aránya. Bizonyára az ő köreikben is nagy népszerűségnek örvendett a szebbnél-szebb vadászruhák bemutatója. De felvonultatták a vadászok legszebb trófeáikat, bemutatták vadászkutyáikat, sőt főzőtudományukat is. A Nagydorogi Vadásztársaság bográcsában például vaddisznó gulyás főtt, ezen kívül bakonyi vaddisznó szeletet készítettek – tudtuk meg Kovács Zoltán vadászmestertől, aki szerint kiváló lehetőség a megyei találkozó a barátságok elmélyítésére.
Díjazták a legjobbakat

A szombati esemény kiváló alkalom volt arra is, hogy kiválóságait jutalmazza mind a megyei vadász, mind a horgász társadalom. A Hubertusz Kereszt kitüntetést ezüst fokozatát kapta Balaskó Norbert, Keszthelyi Károly és dr. Révész Ottó. Arany fokozattal Horváth Antal, Horváth Károly és Kürti István tevékenységét ismerték el. Az Országos Magyar Vadászkamara Kamarai Aranyérmet adományozott Kosaras Zoltán vadászati főfelügyelőnek. Tolna Megye Horgászmozgalmáért emlékplakett ezüst fokozat kitüntetést kapott Bálint Károly, Klippel Vilmos és Martin Gábor.

Forrás: Teol