Évi félmilliárdos kárt okoznak ezzel 1400 hazai vadászterületen. Somogy a különösen problémás területekhez tartozik.
A Zselici Vadásztársaságnak 51 tagja van és két hivatásos vadásza. Hiába vannak sokat a területükön, több milliós károkat okoznak nekik az orvvadászok.
- A módszer hurkolás és engedély nélküli puskával vadászás. A károk felbecsülhetetlenek. El kell képzelni azt, hogy egy ígéretes vadat idő előtt kivesznek az állományból, annak a szaporulata is kár - mondta a Zselici Vadásztársaság ügyvezetője, Mátés Tibor.

A Somogy Megyei Vadászkamara 2010-ben kezdeményezte, hogy börtönbüntetés járjon az orvvadászatért. 2013 óta már három évig terjedő szabadságvesztést is kaphat egy orvvadász. Tavaly például egy csokonyavisontai férfi saját telkén kínzott halálra egy dámbikát. Lopás, állatkínzás és orvvadászat miatt indult ellene eljárás.
- Elsősorban húsra történik a cselekmény, de nem egyszer látjuk, hogy a hús, a test ottmarad, csupán a trófea a cél, amit el szeretnének tulajdonítani a területről - tette hozzá a Somogy Megyei Vadászkamara titkára, Kemenszky Péter.

Az orvvadászat nagyobbrészt nagyvadas vadászterületeken, illetve az azokhoz kapcsolódó mezőgazdasági földeken folyik, így Somogy megye is nagyban érintett. A nem legálisan vadászók pedig nem válogatnak: apró és nagyvadat egyaránt elejtenek.

Forrás: Kapos