A kormány által közölt számok azt mutatják, hogy Tanzánia az elmúlt tíz év alatt több tízezer elefántot veszített – közölte a szervezet, amely szerint „hihetetlen, hogy ekkora méretű vadorzásra eddig nem derült fény, és nem leptek fel ellene”.

A tanzániai kormány által hétfőn közzétett és a Traffic által ismertetett adatok szerint a tanzániai elefántok száma a 2009-es 109 051-ről 43 330-ra csökkent 2014-ig. A kormány szerint az elefántok pusztulásának fő oka az illegális elefántcsont-kereskedelem.

Mozambikban hasonló a helyzet, itt öt év alatt 20 ezerről közel 10 ezerre csökkent az elefántok száma az elefántcsont-csempészet miatt a WSC amerikai vadvédelmi szervezet adatai szerint.

Az újabb statisztikák megerősítették a Traffic által már 2013-ban hangoztatott aggodalmakat. A szervezet szerint jelentősen megváltoztak az elefántcsont-csempészek által használt útvonalak: jelenleg a tanzániai Dar-es-Salaam és Zanzibár kikötőin keresztül csempésznek ki nagy mennyiségű elefántcsontot az országból.

A Traffic információi szerint a legutóbb elkobzott mennyiségek alapján több mint 45 tonna elefántcsontot csempésztek ki Tanzániából az ázsiai piacokra. Szakértők szerint az Ugandában és Kenyában elkobzott elefántcsont is Tanzániából származik.

Rendkívül aggasztó a helyzet a Ruaha-Rungwa nemzeti parkban, ahol mindössze 8272 elefántot számoltak össze tavaly a 2009. évi 34 664 helyett. A számlálás során viszonylag kevés csontvázat találtak, a vadvédelmi szakemberek nem találtak magyarázatot erre a jelenségre.

A tanzániai természeti erőforrások és az idegenfogalmi minisztérium által közölt, egyetlen optimizmusra okot adó adat az, hogy kis létszámú elefántcsordákban – például a Serengeti Nemzeti Parkban – jelentősen nőtt az állatok száma.

Lazaro Nyakandu, a természeti erőforrások minisztere – a Traffic szerint – hétfőn több intézkedést jelentett be az elefántok védelmére. Afrikában 30 ezerre becsülik a jogellenesen leölt elefántok számát. Ázsiában nagy a kereslet az elefántcsont és az orrszarvútülök iránt, az előbbiből ajándéktárgyakat, ékszereket készítenek, az utóbbit pedig a természetgyógyászatban használják fel. A nyers elefántcsont ára 2014-ben 2100 dollár (592 ezer forint) volt a Mentsük meg az Elefántokat civil szervezet és az Aspinall Alapítvány szerint.

Az Elefántok Határok Nélkül civil szervezet szerint Afrikában jelenleg 470 ezer elefánt él, szemben a 2006. évi 550 ezerrel. Egy Botswanában tartott szakértői konferencia szerint húsz éven belül kihalhatnak a vadon élő elefántok, ha a jelenlegi ütemben folytatódik az orvvadászat.

Forrás: VS