Motorosok és quadosok is használják a desedai kerékpárutat annak ellenére, hogy ezt egyértelmű jelzések tiltják.
Van, ahol már drasztikus módszerhez is vezetett a gyalogos-motoros konfliktus.
Szinte mindennapos látvány, hogy a kerékpárosokon kívül mások is használják a tóhoz vezető utat.
Dér Tamás alpolgármesterhez több bejelentés is érkezett a környéken élőktől a probléma miatt: "Nem a motorosok ellenében, hanem a kerékpárosok és gyalogosok védelmében szeretnék szót emelni. A város elkészítette ezt a gyönyörű kerékpárutat a Deseda körül és nem szeretnénk, ha a természet csendjében, a száguldó motorosok pályája lenne!"
De a túrázók sem örülnek a Desedán vagy az erdőkben száguldozó terepmotorosoknak vagy quadosoknak.
"Volt egy esős idő utáni túránk, amikor egy crossmotoros megcsúszott a társaság előtt a sáros úton, kicsúszott alóla a motor és egyik túratársam előtt fél méterrel állt meg és egy balesetveszélyes helyzetet okozva ezzel" - mesélte a Meteor Természetbarát Turista Egyesület elnökségi tagja, Sebestyén Gabriella.
A KRESZ szerint azonban állami és magán erdőkben is szabad motorozni.

- Ha nincsen lezárva az állami erdő közlekedhet bent motoros és autós, ha elfér, a KRESZ szabályai szerint. Ha lakott területen kívül van és nincsen sebességszabályozó tábla, akkor a megengedett sebességgel, amit a KRESZ megenged - foglalta össze a Németh Autósiskola szakoktatója, Szántó János.
Van, ahol tettlegességig fajult a dolog. Egy Kaposvár közeli erdőben valaki drótot feszített ki, így próbálta meg elriasztani a motorosokat. Ez a módszer külföldön már súlyos sérülést is okozott. Franciaországban kis híján levágta egy motoros fejét a kifeszített drót. Itthon egyelőre szerencsére nem történt hasonló.

Forrás: Kapos