Idén június hetedikéig 54 Lyme-kór esetet jelentettek Csongrád megyében, a szintén kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás eddig nem fordult elő.


Érdemes tudni, hogy ez utóbbi ellen van védőoltás, az első oltástól számítva egy hónap alatt megszerezhető a védettség.
A kullancsok öt évvel ezelőtt még csak a tengerszint fölötti 800 méteres magasságig éltek meg, most azonban már 1100 méteren is találkozhatunk velük. „Azt azonban, hogy több él-e a környezetünkben, szinte lehetetlen megmondani, nincs ugyanis megbízható kullancstérkép” – mutatott rá Bosnyákovits Tünde, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője. Ahhoz, hogy az egyedszám változást dokumentálják, éveken keresztül ugyanazon a területen kellene szakembereknek figyelnie a kullancsokat, és a mérések alapján lehetne egy pontos térképet készíteni.
2010-ben Csongrád megyében összesen 80 bejelentett Lyme-kóros eset volt, tavaly egész év folyamán 34, amit már 2015 első 24 hetében túlléptük, ugyanis 54 regisztrált esetről beszélhetünk június hetedikéig, kullancs-encefalitis fertőzés viszont még nem volt megyénkben ebben az évben.
„2012-ben a kullancsok 30-50%-át minősítették fertőzöttnek, míg tíz évvel ezelőtt 17-18%-ukat, egyes szakirodalmak azonban 100%-os fertőzöttségről írnak. Mivel a kullancsnak nincsenek emésztőenzimjeik, a táplálékát anélkül bontja le, így gyakorlatilag a szervezetébe bekerülő kórokozók ott is maradnak. A két leggyakoribb általuk terjesztett betegség a Lyme-kór és a kullancs-encefalitis, vagyis a vírus által okozott agyhártya-, agyvelőgyulladás” – részletezte. Érdemes tudni, hogy amikor a kullancs belekapaszkodik a gazdatestbe, a kullancs-encefalitis kórokozóját egyből átadja, míg a Lyme-kórt csak 24 óra elteltével, ezért is kulcsfontosságú, hogy a lehető leghamarabb eltávolítsuk a kullancsot.

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás megelőzhető
A kullancs-encefalitis ellen van védőoltás és létezik egy gyorsított oltási menetrend. Ennek lényege, hogy nulladik napon egy oltást kap a páciens és attól függően, hogy milyen készítménnyel oltják, vagy a 7-ik vagy a 14-ik napon újra oltják. A második injekció után két héttel már kialakul a védettség, vagyis maximum egy hónap alatt az első oltástól számítva.
A hőmérséklet ingadozását jól viseli, akár mínusz 20 fok C-t kibír és plusz 4 fok C fölött már aktív, egy dolgot azonban nem szeret, az alacsony levegőpáratartalmat. Tipikus befúródási helyei vannak, a hajlatokat kedveli a kullancs, így a térd- és könyökhajlatot, továbbá a hasi tájékot, vagyis nem ott kapaszkodik meg, ahol a bőrünket éri. Bosnyákovits Tünde arról tájékoztatott, hogy kullancsvizsgálati tesztet lehet vásárolni, ám attól, hogy fertőzött volt a vérszívó, még nem biztos, hogy át is adta az embernek a kórokozókat. „A tüneteket érdemes figyelni, a Lyme-kór 24 óra után fertőz, így leghamarabb 48 órával később keletkezhet piros hólyag a csípés helyén, ami kokárdaszerűen terjed. A kör közepe kifehéredik, és piros gyűrű alakú elváltozás keletkezik. „Ha valaki ilyet észlel magán, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia. Érdemes tudni azonban, hogy ez a bőrtünet csak a betegek 60-80%-ánál jelenik meg, vannak, akiknél általánosabb tüneteket vált ki a Lyme-kór, így lázat, izomfájdalmat vagy rosszullétet. A kórokozót pedig csak 6-8 hét elteltével lehet kimutatni szerológiai módszerekkel” – hangsúlyozta a főosztályvezető hozzátéve, hogy antibiotikumokkal jól gyógyítható betegségről van szó.

Nincs permetszer a kullancsok ellen
„Nem lehet permetezi a kullancsok ellen, az Európai Unió ugyanis felfüggesztette az egyik hatóanyag engedélyét, új engedélyt pedig vegyszergyártó cég Magyarországon nem engedélyeztetett, pedig létezik másik hatóanyag is” – erről már Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatott. Az engedélyeztetési eljárások hosszadalmas folyamatok, és több 10 millió forintba kerülnek, a gyártók úgy értékelhették Makrai szerint, hogy hazánkban nem lenne megfelelő piaca ennek. Magas méregtartalmú szerek léteznek, ám nem specifikusan a kullancsok ellen, vagyis minden egyes ízeltlábúra hatnak, ezért az ügyvezető igazgató úgy értékelte, nem lenne szerencsés a közterületeken permetezni azokkal.
Új módszer sincs a kullancs csípésének megelőzésére, a régieket kell alkalmazni, a kullancsriasztó készítmények alkalmazása különösen ajánlott a gyermek esetében „Mindenkinek azt javaslom, hogy ne féljen a természettől, de minél zártabb öltözetben menjen ki a szabadba, esténként pedig vizsgálja át magát” – fűzte hozzá.

A házi kedvenceket is óvnunk kell
Nyugat-Magyarországon már februárban arról szóltak a hírek, hogy az állatkórházakba több négylábú is megfordult kullancsfertőzéssel. A gazdik általában csak a tavasz közeledtével gondoskodnak a megfelelő védekezésről, ami Rengei Antal, a Szegedi Kisállat-Ambulancia állatorvosa szerint hiba, hiszen a kellemetlen vérszívók egész évben jelen vannak a környékbeli erdőkben, réteken. Rengei portálunknak azt nyilatkozta, jobb minél előbb felvenni a kesztyűt a kullancsokkal szemben. Ma már számos, különféle márkájú készítmény közül válogathatnak a kutyások: a cseppek, a nyakörvek és az alig egy éve a hazai piacokat is meghódító tabletták segíthetnek a védekezésben.
Magyarországon 25 ismert kullancsfaj él, melyek az agyvelő- és agyhártyagyulladás, illetve a lyme-kór mellett további 7 másik betegséget is terjesztenek.

Forrás: Szeged Ma