Keszthely - Vadászirodalmi konferencia, prózamondó verseny, solymász- és vadászkutya bemutató is volt a hétvégén, a Vadászati Kultúra Napján.
A Helikon Kastélymúzeum, a Vadászati Kulturális Egyesülettel karöltve rendezte meg a programot, mely nem csak a vadászoknak szólt. A szervezők célja az is, hogy bemutassák a vadászat értékeit, hagyományait és eloszlassák a vele kapcsolatos tévhiteket.



Még az agarászattal is megismerkedhettek az érdeklődők a Vadászati Kultúra Napján. A honfoglalás kori hagyományokkal rendelkező vadászati módot a legrégebbi magyar civil szervezet, az 1835-ben alapított Országos Agarász Egyesület kívánja megőrizni és népszerűsíteni, természetesen magyar agarakkal.

A Vadászati Kultúra Napján a vadászirodalom volt a központban. Egy konferencia keretében számos neves előadó értékelte a vadászirodalom múltját, jelenét és jövőjét, természetesen kiemelve a hazai literatúrát.
Békés Sándor vadászíró, újságíró szerint a vadászirodalom a legősibb kifejezésmódja az embernek.
A magyar vadászírók egyik legismertebbje a 160 éve született Bársonyi István, akinek emlékévét ünnepli a vadásztársadalom. Ez alkalomból országos ifjúsági prózamondó versenyt hirdettek. A 12. alkalommal rendezett megmérettetésre az ország minden pontjáról érkeztek a vadászirodalom fiatal rajongói.

Nem csak az irodalmi alkotások, hanem a trófeák is szépen sorakoztak a kulturális napon. A FEHOVA után most a Vadászati Múzeumban látható egy különleges kiállítás. Magyary-Kossa Gusztáv szenvedélyes őzbakvadász, saját zsákmányai mellett nagyapja, apja és fia agancsait hozta el a keszthelyi vadászati múzeumba. Az egyedülálló gyűjtemény célja az is, hogy a vadászat igazi célját mutassa meg az embereknek.

A programot szervező Vadászati Kulturális Egyesület a Hubertus kereszt arany és gyémánt fokozatival tüntette ki a vadászkultúráért sokat dolgozókat. A szervezet célja hogy a vadászatot, mint az ember és a természet viszonyának egyik legősibb formáját, méltóvá tegye nemes hazai hagyományainkhoz. Ebben partnere a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma, mely négy éve tűzte zászlajára hasonló küldetését.

Vadászati Kultúra Napját még solymászbemutató, valamint egyedi kézműves tárgyak és ajándékok vására színesítette.

Forrás: Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV