Több, mint nyolcvan főzőcsapat részvétele mellett került megrendezésre a XIII. Nemzetközi Vad- és Halételfőző Verseny gasztronómiai-kulturális program 2015. június 20-án Sátoraljaújhely társtelepülésén, Széphalmon.

A hazaiak mellett számos társaság képviselte a Felvidéket, egy-egy csapat pedig a délvidéki Óbecséről, az erdélyi Sóváradról, és a svájci Montreux-ből érkezett.

Az ünnepélyes megnyitó a Dohánygyári Fúvószenekar rövid műsorával kezdődött, majd Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepi beszédek sorában a rendezvény díszvendége, Svájc magyarországi nagykövete, Jean Francois Paroz úr következett, akit Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő úr követett, majd Füzérkomlós polgármestere, Mester András úr – aki ez alkalommal Dr. Bárándy Péter ügyvéd urat, a rendezvény fővédnökét képviselte - következett, végül pedig Kriston Nándor úr, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke mondta el ünnepi gondolatait.

Ezután a nap műsorvezetője, Vágó Piros (Class FM Rádió) bemutatta a főzőverseny szakmai zsűrijét. Mátyás Rudolf Oscar-díjas, Olimpiai- és Világbajnok mesterszakács, Nagy György és Boros István mesterszakácsok, és Sági Szilárd gasztrokibic, a „Hal a tortán” című népszerű főzőműsor sztárszakácsa megkezdték munkájukat, belevetették magukat a főzőcsapatokkal benépesült parkba.

Közben elkezdődött a színpadi és kiegészítő programok sora, elsőként a népszerű Favágó Verseny került lebonyolításra a helyi F and G Kisgép Központ szervezésében, ahol a cég jóvoltából értékes nyereményekkel gazdagodtak a résztvevők.

A Garagulya Gólyalábas Kompánia műsorával megnevettetett kicsiket és nagyokat, majd a színpadon Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea szórakoztatta a nagyérdeműt. Igazi kuriózum volt a svájci Monteux-ból érkezett „Alphorn Academy os Switzerland” havasi kürt zenekar műsora, melyet Varga Feri és Balássy Betty előadása követett. A Sátorelő Íjász Klub fegyver- és viselet bemutatója, az One Life Dance Táncszínház előadása, Gasztonyi Dániel solymász bemutatója kicsiket és nagyokat egyaránt elvarázsolt. Fellépett az igényes élőzenét játszó nyíregyházi No Techno Country Band zenekar, és végül B. Tóth László retro diszkója zárta a programok sorát.

A kísérő programok sorából kiemelkedett az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének szervezésében megvalósuló „Vadászok utcája”, ahol a vadásztársaságok standjainál trófea kiállításban is gyönyörködhettek az érdeklődők.

A rendezvény keretében lebonyolításra került a „2015 év célzóvize” pálinkaverseny is, a szervezők pedig az „Ízek udvara”-ban adtak lehetőséget a közönségnek arra, hogy megkóstolhassák a főzőversenyen készített remekműveket.

Mindenki, aki a verseny résztvevője volt, vagy mint érdeklődő a helyszínre látogatott, igazán színvonalas, gazdag program részese lehetett, minden feltétel adott volt a kellemes kikapcsolódásra, a felhőtlen szórakozásra.

Forrás: Borsodivadász