FM: Tíz év alatt 700 ezer hektárral növelik az erdők területét


Az átadó ünnepségen a vendégeket köszöntötte dr. Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese, a Parlamenti Államtitkárság államtitkára; Varga László a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója és Bíró Róbert Balatongyörök polgármestere.
A következő tíz évben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az erdők területét 700 ezer hektárral kívánja növelni, hogy a jelenlegi 20-ról 27 százalékra nőjön az erdőségek aránya - közölte az FM kedden az MTI-vel.

A közlemény idézte a minisztérium parlamenti államtitkárát, aki a Padkűi kilátó ünnepélyes átadásán úgy fogalmazott: a 2020-ig terjedő vidékfejlesztési ciklusban az erdőgazdálkodás lehet Magyarország egyik fő kitörési pontja. Az ágazat ma mintegy 100 ezer ember számára nyújt megélhetést.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar erdők a nemzet közös örökségének részét képzik, amelyek védelme és fenntartása mindannyiunk kötelessége.
   
A Bakonyerdő Zrt. a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet négy tagtelepülésén – Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön és Válluson a 2014. évben valósította meg „A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán” című pályázati projektet. A projekt keretein belül létrehozta a Medvehagyma Tanösvényt, melynek egyik állomása a Padkűi kilátó. A helyi lakosok és a turisták által is kedvelt térségben fokozott érdeklődés mutatkozik az erdőtömb közjóléti hasznosítása iránt, így a leromlott állapotú létesítmény újjáépítése is szükségessé vált. Az eredetileg az erdőművelési munkák bemutatására épült „nagyméretű magasles” helyett magasabb, biztonságosabb és nem utolsó sorban esztétikusabb létesítményt hozott létre.

A Balatongyörök határában július 1-jén átadott kilátó az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtandó támogatás felhasználásával valósult meg, a beruházás összértéke 29 millió forint, melyből a támogatás összege 24 millió forint volt. A kilátó 18,9 m-es magassággal emelkedik a táj fölé, a panorámát a 12,6 m magas járófelületről csodálhatják az ide érkezők.
A kilátót alkotó fa elemek rétegelt-ragasztott szelvényekből készültek. Alapozása monolit vasbeton lemezalap. A kilátószintre való feljutásra szintén fából készült csigalépcső szerkezet szolgál. A kilátó terveit Bakonyi Attila építész tervező készítette, kivitelezője a Fitotron-System Kft. volt.

Forrás: MTI