Az új vadgazdálkodási törvény koncepciója a földtulajdonosok és vadgazdálkodók szorosabb és békésebb együttműködésére ad lehetőséget - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Bitay Márton Örs kiemelte: a jelenleg hatályos jogszabály 1996-ban készült. Az elmúlt csaknem húsz év után lehet látni, mely területek maradtak szabályozatlanok, hol van szükség jogszabályváltozásokra.
A törvénytervezet egyik legfontosabb elemeként említette, hogy az rendezi a földtulajdonosok vadásztársaságoknál való képviseletét is. Megjegyezte: korábban nem volt rögzítve, hogy a földtulajdonosi közös képviselőnek milyen felhatalmazásai, milyen kötelezettségei vannak.

A vadgazdálkodási díjjal kapcsolatban pedig az lesz az előírás, hogy a földtulajdonosoknak előre meg kell kapniuk az őket megillető vadászati díjat - mondta az államtitkár.
Fontosnak nevezte, hogy a vadkár-felmérésben legyen egy egységes protokoll. Ezzel együtt kiemelte, hogy nem csupán a felmérés fontos, a végső cél a vadkárok megelőzése, azok számának csökkentése.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn, az új vadgazdálkodási törvényt koncepciójának társadalmi vitáját lezáró tanácskozáson jelentette be, hogy azt várhatóan már ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés.

Forrás: MTI