Az amerikaiaknak nem kell messze menniük, ha egzotikus afrikai állatokra akarnak vadászni.
Texas és Florida államokban ugyanis teljesen legális egy zebra, oroszlán, vagy egy zsiráf megölése.
Csaknem 700 ezer forintért megölhet egy indiai antilopot, kicsit kevsebb,mint 1,3 millió forintért pedig egy zebrát az egyesült államokbeli Texas Hunt Lodge nevű farmon. Az egyik ledrágább állat a csaknem 10 ezer dollárért (2,7 millió forintért) megölhető arab bejza. A közel-keleti lóantilop az 1970-es évekre kipusztult eredeti élőhelyén, de aki akarja, Texasban megtalálhatja - és megölheti.
Az egzotikus állatok vadászatát ugyanis sem a szövetségi törvények (melyek az összes amerikai államban érvényesek), sem az adott államok törvényei nem tiltják.  Az országban található veszélyeztetett fajok listájának összeállítása egyébként az Egyesült Államok Halászati és Vadászati Hivatal (U.S. Fish and Wildlife Service) feladata. Ebben az összeítésben azonban nem szerepel például az afrikai oroszlán, így jogilag semmi akadálya annak, hogy egy vadászfarmon valaki megöljön egyet.
Előnyös üzlet?
Több vadász szövetség szerint ezek a farmok valójában jót tesznek a kihalóban lévő fajoknak. Egyes telepeken ugyanis nemcsak az állatok tartását engedélyezték, hanem tenyésztésüket is.
A másik indok, amit sokszor felhoznak a farmok létjogosultságának védelmében, az a közelség. Így nem kell kifizetni az afrikai utat, ráadásul az ügyfél egy hosszú repülőúttól is megkíméli magát- hirdeti a kaliforniai Ross Hammock Ranch weboldala.
Ösztönös gyávaság
A Dallas Safari Club vezetője Ben Carter szerint  a vadászat egyszerűen az ember génjeinben van: "Mióta ember él a Földön, azóta öl állatokat is." A szafari klub vezetője nem érti, miért lenne egy veszélyeztetett afrikai állatnak nagyobb értéke, mint egy vasárnapi ebédre szánt csirkének.
"A lényeg, hogy ezeket a fajokat, akár még tenyészeteni is lehet a farmokon. Így talán még könnyebb is megőrizni őket a jövő generációinak."
Ashley Byrne a PETA állatvédőszervezet szakértője abszurdnak nevezte a gondolatmenetet.
"Ezeket az állatokat azért tenéysztik, hogy aztán megölhessék őket. A farmok semmit nem tesznek a fajok megmaradásáért, ökuszisztémájuk fenttartásáért. Azok az emberek, akik megölnek egy ilyen álltot kegyetlenek és gyávák."
 
Nem az első eset
Július végén egy minnesotai fogorvos, Walter Palmer megölte Zimbabwe kedvenc oroszlánját, Cecilt. A fogorvos álíltólag nem tudott róla, hogy az ország kedvencét terítette le, sem arról, hogy  ezt illegálisan tette. A vadászat helyi vezetőinek uganis nem volt meg minden egedélyük, ők bíróság elé is állnak Zimbabwében. Palmer bocsánatot kért és praxisát is bezárta, miután az eset hatalmas nemzetközi felháborodást keltett.

Forrás: TV2