A Sohollári völgyben, a híres volt Széchenyi erdőbirtokon tartották augusztus 29-ikén: Nyárbúcsúztató, tikkasztó hőségben.


Gyönyörű élőhely, világszínvonalú vadgazdálkodás

A Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete által szépen gondozott gyönyörű Sohollári völgyben, tartották - a hagyományoknak megfelelően - a zalai vadászok idei évadnyitó, egész napos összejövetelét. 1870 és 1918 között, az akkori Széchenyi erdőbirtokon a híres vadász Széchenyi Béla is itt vadászott.
A Hét Vezér emlékhelyen gyülekező látogatókat és vendégeket a Kanizsai Fúvósok és a Vadászkamara Kürt Együttesének zenéje fogadta. Szomorúan vette észre mindenki, hogy eltűntek az évszázados, hangulatos, árnyat adó lucfenyők: sajnos elszáradtak.

Rosta Gyula vezérigazgató, ünnepi köszöntőjében arról szólt, hogy egyre népszerűbb és látogatottabb a már negyedszázados vadászati évadnyitó rendezvény. Egyre jobb a vadászat elfogadottsága a lakosság körében. A vadászat sokkal több, mint a vadelejtés: szenvedély, de természetszeretet, tudásvágy, hagyománytisztelet és kultúra is egyben.

A millecentenárium emlékére állított kopjafáknál koszorút helyezett el Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős helyettes államtitkára, Rosta Gyula a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója, dr. Nádor László az OMVK Zala Megyei Szervezetének elnöke és Pálinkás Róbert, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke.
Ezután néma főhajtással tisztelgett mindenki a vadászok életfája előtt, melyre azok az elhunyt vadászok neve került fel, akik életükben a vadászat, vadgazdálkodás terén maradandót alkottak. Az emlékfa tövénél Paál Tibor, az OMVK Zala Megyei Területi szervezete sport vadász alelnöke helyezett el koszorút.
A kápolna előtt folytatódott az egész napos ünnepség, ahol a két fúvós zenekar felváltva szórakoztatta a vendégeket.
Ugron Ákos Gábor megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy „Az igaz vadász embert a természet szeretete élteti, az erdőjáró, erdőben gazdálkodó ember tudja, hogy a természetet teljes egészségében kell megőrizni.” A továbbiakban kiemelte, hogy minden okunk meg van a bizakodásra itt Zalában, amely táj kiváló, világrekord minőségű szarvas állománynak ad otthont. Az elejtett trófeák gyönyörű élőhelyről, világszínvonalú vadgazdálkodásról mesélnek – hangsúlyozta.
Ezt követően Varga Gellért, a Vadászkamara oktatási és kulturális bizottságának elnöke olvasta fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözlő sorait.
Majd a hagyomány szerinti Hubertus misét dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta, Horváth Gábor becsehelyi és Furján Gellért csácsbozsoki plébánosok segítségével.
A vadászat és a vadgazdálkodás terén kiemelkedő teljesítményt nyújtókat elismerésben részesítették. Idén jóval kevesebb kitüntetést adományoztak, ami talán az értékét is emeli. A Kamara Aranyérme kitüntetésben részesült Gróf András erdőmérnök, a Lenti Erdészet igazgatója. Nimród Vadászérem kitüntetést kapott Simon Gyula vadász, a Válickavölgye Vadászklub titkára és Göncz Róbert, a Lenti Erdészet Novai vadászkerületének hivatásos vadásza. Balogh Rudolf mezőgazdasági vállalkozó a Hubertus Kereszt ezüst fokozatát kapta.
1996-tól kezdődően hagyományként rendezik meg az új vadászok avatását és a fogadalom letételét. Az idén Páll Tamás, az OMVK Zala Megyei Területi szervezete hivatásos vadász alelnöke 43 vadászt avatott fel vállukra tett tőrrel.
Délután szakmai bemutatók és különböző kulturális és egyéb programok várták a látogatókat.

A színpadon a Zabszalma együttes, a Nagykanizsai Fúvószenekar, a Zalaerdő TTDSE, a Kerka Néptáncegyüttes mutatta be tudását. A végén a hangulatos Duo Fandango - Nyakas Péter és Salamon Attila gitárduóját élvezhette a közönség.

A Zalaerdő sátrában "Mesél az erdő" gyermekrajz-pályázat kiállítást és az eredményhirdetést, valamint Keszthelyi Jenő intarziaművész munkáit láthattuk. Magyarország talán legnagyobb szakfordítójának, Hopp Eszternek két legutóbb megjelent magas színvonalú könyve várta a látogatókat. A sátorban folyamatosan vetítettek a vadászatról és az erdészetről szóló videókat. A megszokott helyen került sor a zalai vadász alkotóművészek kiállítására, melyet sokan megtekintettek.
Nagy sikere volt a kutyaszépségversenynek, az agártalálkozónak és a főzőversenynek. A vadásztársaságoknak külön sátruk volt, itt mutatták be értékeiket és főzőtudományukat.
Az évadnyitón a vadászok az ünneplés mellett tapasztalatokat cserélhettek, és a látogatók betekintést nyerhettek a vadászat csodálatos világába. A tikkasztó melegben amolyan nyárbúcsúztató volt ez a természet szerelmeseinek.

Forrás: ForestPress