Nagy károkkal számolhat egy felsőboldogfalvi gazda, hiszen összesen tizenhárom juhát pusztították kedd hajnalban a telkén garázdálkodó farkasok. Az eset azért is megdöbbentő, mert az elmúlt években nem történt ilyen jellegű támadás a településen.

Noha kerítéssel körbevett karámban éjszakáztak a juhok, ez nem jelentett akadályt annak a vélhetően „több mint négy egyedből” álló farkasfalkának, amely kedd hajnalban Bíró Gábor Felsőboldogfalva szélén lévő farmján garázdálkodott. A ragadozók a gazda összes állatát – a nyakukat átharapva – megölték, illetve halálosan megsebesítették. Kilenc állat a helyszínen elpusztult, kettő még életben volt kedd reggel amikor szerkesztőségünk a helyszínen járt. Utóbbiakat mindenképpen le kell vágni, hiszen már csak szenvednek – magyarázta a helyszínen Bíró, hozzátéve, hogy közülük jó esetben is csak egyet fogyaszthat el családja, a többieket társaikkal együtt a kutyáknak adják, valamint egy vadász ismerőse kiviszi az erdőbe a vadaknak. További két juhot nagy valószínűséggel magukkal vittek a portyázó farkasok – ennek nyomai  egyébként hosszan megfigyelhetők voltak a birtokhoz közeli, illetve távolabbi réteken.

„Eddig nem jártak a vadak, soha nem gondoltam volna, hogy ide farkas jöjjön, vagy medve. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen megtörténhet” – fakadt ki a közel négyezer lejes kárral maradt gazda, aki az eset után úgy érzi veszélyben van a birtokán élő többi állat is: a tehenek, a disznók, illetve a szárnyasok. Mint mondta, hajnali fél öt körül – amikor jött a jószágait megfejni – vette észre a történteket. A telkén dolgozó két munkás – elmondásuk szerint – a kutyák ugatására riadtak fel, a közeli völgyben akkor még láttak is egy távozó farkast.

A farmhoz közel vannak a házak, ezért éjszakára a hat juhászkutyából csak kettőt engedhettek szabadon, ám ők is tehetetlenek voltak a falkával szemben. Bíró Gábor, illetve a helyszínen lévő vadőr valószínűnek tartották, hogy az ebek, illetve a felgyúló fények megzavarhatták a lakmározó farkasokat, ezért vittek magukkal a juhok közül kettőt. Az esetet a vadkár megtérítésének reményében jelentették a polgármesteri hivatalnál is.

Forrás: Székelyhon.ro