2015. november 7-e piros betűs ünnep lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadászok körében.
Ezen a napon került ugyanis megrendezésre az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi szervezete és a Sárospataki Kossuth Vadásztársaság közös szervezésében a keleti országrészben első (ugyanakkor országosan is a képzeletbeli dobogón helyet foglalva), reményeik szerint hagyományteremtő jótékonysági apróvad vadászata.

A dr. Szabó Balázs, megyei vezetőségi tag által kezdeményezett, és az említett szervezetek által megszervezett vadászat célja ezen a napon ugyanis nem a minél nagyobb teríték elérése, hanem egy nemes cél érdekében történő jótékonysági akció volt. A vadászat résztvevői ezt a napot a kedvenc időtöltésük mellett leginkább most a beteg gyermekek megsegítésére szentelték. Azt gondolom, hogy mindnyájan örömmel készültük egy olyan eseményre, melyen kedvenc időtöltésünk mellett sokkal magasztosabb célok érdekében is tudunk tenni.

A helyszín a Sárospataki Kossuth Vadásztársaság, Rózsás település mellett található területrésze volt.  A társaság elnöke, Géczi Ferenc és a tagok, már a kezdetektől fogva rendkívül támogatóan és aktívan álltak a szervezéshez, melynek eredményeként egy példásan megszervezett vadásznapot tölthettek el a megye jótékonykodni kívánó igazvadászai. A reggeli gyülekezőt követően villásreggelivel fogadták az eseményre érkező vendégeket a sárospataki Kossuth Holding épületében.

A bőséges reggelit követően Tóth Á. Dénes a megyei Vadászkamara titkára, megyei fővadász, a vadásztársaság elnöke Géczi Ferenc majd vadászmestere Novák József köszöntötte a résztvevőket és tartott tájékoztatót a napról, melyet követően a kötelező balesetvédelmi oktatásra, vadászati tájékoztatásra és hatósági nyilvántartások kitöltésére került sor.

A nap jótékonysági célkitűzésével kapcsolatban Tóth Á. Dénes elmondta, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vadászok önkéntesen személyenként 25.000 Ft-ot fizettek a részvételért. Az így befolyt összegből a szervezés költségeit levonták, a fennmaradó összeget a támogatási alapba helyezték, amelyet a megyei Kamara saját elkülönített költségvetéséből kiegészít. Így összesen több mint 400.000 Ft adománnyal, célzott eszközbeszerzéssel kívánják támogatni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Velkey László Gyermekegészségügyi Központját.

Ezt követően indulhattunk közösen a vadászterületre, ahol négylábú vadásztársainkkal kiegészülve kezdhettük meg a jótékonysági hajtást.

Az enyhén ködös időjárás ellenére a felhőtlen jókedv, a baráti, már-már családias légkör jellemezte az egész vadászatot, melyet az egy-egy parádés lövés, vagy éppen ,,hibázás” tett még emlékezetesebbé. Külön kiemelném, és hálánkat fejeznénk ki a sajtó és televízió munkatársainak, akik fáradtságot és ruhát nem kímélve járták végig a területet a vadászokkal és dokumentálták testközelből a vadászatot.

A területet adottságaiból adódóan mindenkinek volt lehetősége lövést tenni, és szép élményeket szerezni, ugyanakkor a mai nap ebben a tekintetben is más volt. A vadászat végeztével a vadásztársaság tagjai példás rendben elkészítették a terítéket, ahol a végtisztesség megadását követően először a társaság elnöke, Géczi Ferenc, majd Tóth Á. Dénes értékelték a vadásznapot és mondtak köszönetet a résztvevőknek a balesetmentes, fegyelmezett vadászatért. A vadászkamarai titkár külön kiemelte, hogy 57 fácán fekszik a terítéken, mely szép eredmény. Azonban az a tudat, hogy ezzel az összejövetellel beteg gyerekeken tudunk segíteni, még szebbé teszi azt!

Miután az elejtett fácánok kiosztásra kerültek a résztvevők között, a gyülekező helyünkre visszatértünk, ahol fenséges, gőzölgő fácánleves és őzpörkölt várta a megéhezett vadászokat. A fejedelmi ebéd után a nap zárásaként jó kedélyű eszmecserékre, beszélgetésekre került sor, ahol mind a résztvevők, mind a vadásztársaság megfogadta, hogy jövőre is megrendezésre kerül majd ez a nemes célú vadászat.

Ezúton szeretnénk kifejezni hálánkat az Országos Magyar Vadászkamara B.-A.-Z. megyei területi szervezete nevében a Kossuth Vadásztársaság elnökének, és valamennyi tagjának, hogy lehetőséget, és helyszínt biztosítottak vadászatunkhoz, illetve hogy példás vendéglátással tették még szebbé a napot.

Ugyanakkor a helyszín önmagában nem ért volna semmit, hogyha nem jelenik meg sok nagyszerű vadászbarátunk, vállalva az akár több órás utazás fáradalmait is.

Név szerint külön köszönetünket fejezzük ki a támogatóknak:

– Bótáné Batta Olga,

– Bűdi Károly,

– ifj. Bűdi Károly,

– Ész József,

– Fejes László,

– Galambos Róbert,

– Kanyok Zsolt,

– Kerchner József,

– Kerülő Gyula,

– Kocsi Tamás,

– Lezák Zoltán,

– Monostori László,

– Orosz Zoltán,

– Schneider Viktor,

– Sever Özer,

– dr. Szabó Balázs,

– Szabó István,

– Szabó Zoltán,

– Tóth Á. Dénes,

– Vass Gábor és

– Vojtovics Gábor vadásztársainknak.
 

Őszintén reméljük, hogy ezzel az eseménnyel is sikerül bizonyítanunk, hogy a vadászat nem pusztán a vad elejtéséről szól, hanem nagyszerű emberek közös időtöltéséről, illetve embertársaikról való törődésükről, a közös és nemes célok megvalósításáról és vadászati értékeink, emlékeink, hagyományaink megőrzéséről.

Reméljük jövőre együtt, hasonló esemény keretében állhatunk újra egy nemes cél mellé. 

Forrás: dr. Szabó Balázs