Együttműködünk. Nemcsak papíron, nemcsak hangzatos frázisok betűi szerint, nemcsak a megállapodás aláírásának ünnepi pillanataiban, nemcsak az ilyenkor elhangzó lélekemelő beszédek gondolataiban és nemcsak a feldíszített asztaloknál, ünneplő ruhában és ragyogó arcok tömegében…

Hanem a hétköznapokban, a felkelő nap fényében, a tűző napon, az éjszaka sötétjében, a ködben és párában, szárazságban és esőben, sárban és sűrűben, fagyban és hóban. A mindennapokban. Amikor tényleg szükségünk van a másikra, amikor éjszaka érkezik a segítséget kérő telefonhívás, amikor családi vagy baráti eseményről hívnak el bennünket. Ilyenkor felállunk és indulunk.

– Majd jövök! – hallják szeretteink és ők is tudják, hogy mennünk kell. Mert valahol várnak ránk, valakinek segítenünk kell. Orvvadászt fogni. Közlekedési baleset helyszínét felkutatni. Erdőben eltűnt személyt keresni. Ha kell a saját gépjárműveinkkel, terepjáróinkkal, technikai eszközeinkkel segítünk, de mindig jövünk, ha kellünk…

Hát ez az EGYÜTTMŰKÖDÉS. Amikor a papírra fektetett vállalásaink, ígéreteink valóra válnak. Hiszen akkor, több éve ezt vállaltuk. Ezt ígértük.

A szürke hétköznapok közös munkája érleli megállapodásunk gyümölcsét, melyet több éve, ősszel szoktunk szüretelni, ez a Vadász-rendőr találkozó, a VaReTal. Mindenki vehet belőle, hisz mindenkit szívesen várunk, immáron hatodik éve, hagyományosan, szarvasnász derekán.

Ilyenkor rendőrök és vadászok találkoznak, családtagokkal és barátokkal kiegészülve, hogy két napon keresztül csak rólunk, rendőrökről és vadászokról szóljon minden.

Az első napon előadásokra megyünk. Meghallgatjuk egymást a kékek a zöldeket és fordítva. Beszélnek neves előadók, szakmájuk minden csínját-binját ismerő, elhivatott szakemberek, akik adni szeretnének a többieknek, elhivatottan és önzetlenül. Adni. Élményt és információt, érdekességeket és különlegességet. Viszonzatlanul, csak a jó szóért, a csillogó tekintetekért és örülve, az előadásokat követő tapsnak.

Az idei konferencia nyitó előadását dr. Németh Zsolt r. ezredes, kriminológus, „A rendőrség és a bűnözés” címmel tartotta meg, az Ózdi Rendőrkapitányság nagy tanácstermében, szavaival rendőröket és vadászokat is a hallgatóság soraiba vonzva.

Bartha Csaba, természetvédelmi őr, a Bükki Nemzeti Park színeiben a „Nagyragadozók előfordulása az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén” című előadásában a farkas, a hiúz és a barnamedve, környékünkön történt előfordulásairól rendelkezésére álló tapasztalatait ismertette, fotódokumentációkkal és egy jogszerűtlenül elejtett, kitömött farkas bemutatásával alátámasztva.

Harmadik előadóként dr. Elek Balázs, a Debreceni Ítélőtábla tanácselnök bírája, a Debreceni Egyetem egyetemi docense, számos vadászati és jogi szakkönyv szerzője avatta be a hallgatókat az orvvadászat bírói gyakorlatába, az új Büntető Törvénykönyv alapján, több, már elbírált jogeset történeti tényállását és a bírói ítélkezési gyakorlatot is ismertetve, ezzel rávilágítva az „ingoványos talaj” veszélyeire. Előadását követően a VI. VARETAL előtt nem sokkal megjelent legújabb könyvét dedikálta. (A rendezvényen az összes könyv elfogyott.)

A záró előadást az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának vezetője, Rózsa Sándor tartotta, bemutatva a természetvédelmi őrszolgálat működését, a tőle már megszokott, sziporkázó stílusban.

A konferencia előtt, annak szüneteiben és végén a majd’ százfős közönség Blaumann Ödön természetfotós- és videós által a VI. VARETAL számára felajánlott vadászvideóit láthatta, egy kis erdei hangulatot hozva az ÓMI, Olvasójának (Pappné Szalka Magdolna intézményvezető által biztosított és Hornyák Attila által vezérelt eszközökkel felszerelt) patinás tánctermébe.

Így érkezett el a rendezvény második napja, az ózdi strandfürdő területére (Kálmán Imre és Kálmán Balázs által biztosított, immár hagyományosnak mondható helyszínünkre), melyen az ünnepélyes megnyitót megelőzően a Szent Hubertus tiszteletére, Baranyák Béla címzetes esperes által bemutatott szentmise fenyőgallyal díszített oltárán mondhattunk köszönetet az elmúlt évért, egyben fohászkodhattunk jövőnkért is.

Dr. Varga László r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, az Ózdi Rendőrkapitányság vezetője nyitotta meg a VI. VARETAL második napját, ezzel utat engedve a szórakozásnak, a mindenkire igencsak ráférő kikapcsolódásnak.

Kriston Nándor, a B.-A.-Z. Megyei Vadászkamara elnöke köszöntötte a vadászok nevében a rendezvény vendégeit, megnyitójában hangsúlyozva az együttműködés, a közös gondolkodás fontosságát.

A megnyitók után már javában rotyogtak az üstök és a bográcsok az ózdi strand- és kemping zöld gyepén, a szabadban, de nem szabadtűzön. (Sági Szilárd a rendezvény sztárvendége, a főző- és pálinkaverseny zsűrijének elnöke hívta fel a figyelmemet – még a szervezés idején – arra, hogy a szabadban égő tűz nem minden esetben szabadtűz, főként akkor nem, ha azt gázrózsán keresztül, propán-bután gázzal tápláljuk.) A már megszokott versenyszámok lézeres-, légpuskás- (versenybíró: Pintér László) és íjász lövészverseny (versenybíró: dr. Popovics János és Szurdoki Dávid), főzőverseny és a tavalyi évben bevezetett ügyességi sorverseny mellett idén pálinkaverseny meghirdetésére is sor került, melynek során a szakavatott zsűri (Sági Szilárd, Zsigray Árpád, Turi Mihály) hármasa kiválasztotta a VI. VARETAL pálinkáját.

A színpadon üdvözölhettük a fellépők között – a VARETAL-ok történetében immár harmadik alkalommal – a Készenléti Rendőrség Zenekarát, melynek zenészei örökzöld, mindenki által ismert filmzenékből összeállított egy órás koncertet adtak a kilátogatóknak.

Szintén harmadik alkalommal lépett fel a találkozón Eke Zoltán rendőr főtörzszászlós, az Ózdi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja, aki társával mutatta be a hortobágyi csikósok szellemiségét, a ló tiszteletét ló és lovasa összhangját, újfent osztatlan sikert aratva a nézők körében.

A rendezvény – Hangony Község Önkormányzata által biztosított és Ribánszki Lajos által leszállított – színpadán debütáltak a Bolyky Tamás Általános Iskola énekkarának tagjai, szólistái és néptáncosai is, szórakoztató és meglepő elemekkel (poharas ének) fűszerezett előadást bemutatva a népes nézősereg tagjainak.

A találkozón rendőrségi- és vadászati eszközök kiállítását, rendőrségi járműveket láthattak a résztvevők, emellett ellátogathattak a vásárosok standjaihoz is, ahol – többek között – ötvös, késműves, fafaragó is látható volt.

Valamivel 14 óra után Sági Szilárddal a színpadon adtuk át a versenyek díjait, olyan Sági Szilárdos hozzászólásokkal, pikáns, ámde telibe találó megjegyzésekkel megspékelve az eredményhirdetést, melyet követően kizárólag magyar slágereket játszva lépett színpadra a – többek között – ózdi rendőrökből álló „Nagyanyám Blues-a” elnevezésű, helyi rockzenekar, megénekeltetve a közönséget.

A rock után egy könnyedebb stílusra váltottunk, a mulatós magyar nótákat és örökzöld slágereket játszó Nyerges Péter – aki szintén ózdi rendőr – vette birtokba a színpadot, késő estig húzva a talpalávalót a kitartó közönségnek (több ismert slágert duóban énekelve Sági Szilárddal).

Hát ilyen volt az idei VARETAL, amelyre ősz környékén – azt hiszem – megéri kilátogatni, nemcsak a környékről, hanem esetleg messzebbről is, persze csak ha azonosulni tudunk a találkozó szellemiségével…

Forrás: Borsodivadász