NYÍRBÁTOR – A vadásztársaságok közötti baráti kapcsolatot jól példázza a következő történet. Kedd délelőtt telefonon kerestük Balla Istvánt, a nyírbátori Fedics Mihály Vadásztársaság vadászmesterét.
Mivel éppen vezetett, átadta a telefont utasának, dr. Maro­zsán Károlynak, a Báthori István VT tagjának, egykori elnökének.

Kiderült, hogy szoktató etetés céljából csöves kukoricát szállítanak ki a határba fácánnak, vaddisznónak, szarvasnak. S most jön még egy csavar a történetben: nem a saját vadásztársaságuk területére vitték a tengerit, hanem a szintén nyírbátori székhelyű Éden Vadásztársaságéra, az ömbölyi és a nyírbélteki határba – ugyanis mint kiderült, az Édennek is tagja Balla István.

E kis kitérő után térjünk vissza az apróvadas vadászathoz. Arról faggattuk a két szakembert, mi az oka annak, hogy bár hivatalosan október elsejétől lehet vadászni apróvadra – mezei nyúlra, fácánra –, a legtöbb vadásztársaság azonban csak egy-két hónappal későbbi időpontra szervezi meg a vadászatukat.

– Praktikus okai vannak, hogy jóval később, fagyos időben kezdődik az apróvad vadászata – magyarázta egymást kiegészítve a két szakember a telefoninterjú során. – Az egyik ok például, hogy októberben még meleg van, a reggel lelőtt állat délre befülled. Visszatartja a vadászokat az is, hogy a földeken még nem volt meg mindenhol a betakarítás, úgy mondjuk, hogy nagy a takarás, az állatnak könnyebb el-, illetve megbújnia. Novemberben már alakítunk ki etetőhelyeket, ahová gyülekeznek a vadak, így koncentráltabb lehet a vadászat – sorolják az indokokat a vadászok.

– Ha meleg van, ha lágy az időjárás, akkor „láb alól” ugrik elő a nyúl, vagy röppen fel a fácán. Keményebb időjáráskor, öt-tíz centiméteres hó esetén már nem vár ki a nyúl, jóval korábban kel fel a vackáról. A fácán enyhébb időben csak ellépeget a sok fűszál között, de a fagyos, havas időben már messzebbről felröppen.

– Az ütemtervnek megfelelően a hétvégeken apróvadvadászatok vannak a társaságoknál. Az meg az időjárástól függ, hogy mikor lesz egy vaddisznóhajtás. A vaddisznóhajtás hó nélkül ugyanis annyit ér, mint a túrós csusza tepertő nélkül – értett egyet Balla István és dr. Marozsán Károly.

Forrás: Boon