ROMÁNIA | A Vadászati törvény módosításával érvénybe lépett új előírások ellen tüntetnek Bukarestben a juhászok. Az engedélyek megszerzését már múlt héten elindították, tervek szerint legalább 3000 juhtartó gazda tiltakozik ma a fővárosban.

A juhtartók szerint több pontban is hátrányosan érinti az állattartókat a vadászati törvény új formája. A legsúlyosabb tiltás, hogy december 6. és április 24. között nem legeltethetnek állataikkal a mezőgazdasági területeken. Ugyanakkor kifogásolják a juhnyájak őrzésére megszabott kutyák számát: síkságon egy, dombvidéken két, hegyvidéken három kutya kísérheti a nyájat, a létszámba bele kell számolni az esztenák őrzésére használt kutyákat is.

Simon György, a Kovászna Megyei Juhtenyésztők Egyesületének alelnöke elmondta, hogy idén ősszel Sepsiszentgyörgytől alig három kilométerre 13 juhát tépték szét farkasok, majd a medve is. Fényes nappal történt, a juhászoknak el kellett menekülniük. Egyetlen kutya lehetett a nyájjal, az nem szállhatott szembe a farkasokkal, medvével – mesélte a nemrég történt esetet.

Kis Attila, a katrosai vadászegyesület vezetője másképp vélekedik. Egyes esztenákon 15–20 kutya van, ezek nemcsak a vadállományra, hanem az emberekre is veszélyt jelentenek. Ismer juhászt, aki azzal dicsekedett, hogy több vadhúst eszik, mint a vadászok. A vadat a kutyái ütik le. A fejési szezonon kívül, amikor savóval etetik a juhászkutyákat, mit adnak enni nekik? – tette fel a kérdést.

Gond van azzal is, hogy nem tartják be a legelők határait. Szívesebben legeltetnek az erdőkben, a juhok a vadak elől eszik fel a bükk- vagy cseremakkot – magyarázta a vadász. Az unióban mindenhol korlátozták az állatok mozgását. Magyarországon október 15-től kezdődik a tiltás, ha a tiltás idején valakinek a területén legelő állatot találnak, elvesztheti a támogatásokat is – mutatott rá Kis Attila.

Forrás: 3szék.ro