Tolna megye | Télen előtérbe kerül a vadetetés, hiszen ilyenkor az állatok nehezebben találnak élelmet.
A vadtakarmányozás azonban egész éves feladat. A témáról Gálos Csabát, a Gyulaj Zrt. vadászati ágazat vezetőjét kérdeztük.
A vadtakarmányozás egész évben feladatot ad a Gyulaj Zrt. négy különleges rendeltetésű vadászterületén. Csak a választék és a mennyiség változik az évszak és az aktuális időjárás függvényében – mondta Gálos Csaba, a társaság vadászati ágazat vezetője. A téliessé váló körülményekhez természetesen alkalmazkodniuk kellett, mert a magas hótakaró és az alacsony hőmérséklet miatt a vadnak több energiára van szüksége ahhoz, hogy testhőmérsékletét megőrizze, és felfázás nélkül, egészségesen vészelje át a téli időszakot, főleg a hidegebb heteket. – Ilyenkor nem minden vad jut el a megszokott etetőhelyére, így arra is gondolnunk kell, hogy „széthúzzuk” az etetést, ezzel segítve az állatoknak – tette hozzá a szakember.

Az etetés helyét és az etetőhelyek számát a szakszemélyzet mindig az évszaknak megfelelően állapítja meg. Ehhez nagy tapasztalatra van szükség, hogy se túl kevés, se túl sok ne legyen a kijuttatott takarmány. Előbbi ugyanis súlyos következményekkel járna a vadállományban, utóbbi viszont felesleges pazarlás. Amikor tartósan fagypont alatt marad a hőmérséklet, akkor egyes helyeken akár napi rendszerességgel kell pótolni az élelmet.
Ez kiemelten igaz a zárt kertekre, de általában elég a vadat két naponta etetni, ami azt is jelenti, hogy kevesebbszer kell zavarni. Ilyenkor ugyanis a vad számára a nyugalom még fontosabb, hiszen minden meneküléssel energiát veszít, amit utána nehezen tud pótolni. – Ezért arra kérünk minden természetkedvelőt, hogy ne zavarja meg a vadat az etetőhelyek közelében. Különösen igaz ez a délutáni és az esti időszakban – hangsúlyozta Gálos Csaba.
A takarmány kiválasztásában a megnőtt energia igényt kell szem előtt tartani, ezért a nagy hidegben jó táplálék a kukorica, csak vigyázni kell vele, mert hirtelen nagy mennyiségben adva a szarvasfélék esetében súlyos emésztőrendszeri bajokat okozhat. Ezért fontos, hogy mindig legyen a területen rostban gazdag szálas takarmány, ami lehet szárított széna, vagy szenázs. A sózók pedig télen sem maradhatnak üresen.
A vadászati ágazat vezetője azt is elmondta, hogy amennyiben tartósan magas hóra van kilátás, úgy az utakon, réteken, nyiladékokon erőgép segítségével hómentes sávokat alakítanak ki, és ezekben szemes takarmányt, szénát kínálnak a vad számára. Ezzel főként a kisebb testű vadnak segítenek, aminek a hasa álló helyzetben is a hóban van, így fokozott a veszélye a felfázásnak. Hanol Erzsébet


Az enyhe télnek hátránya is lehet
Az elmúlt heteket leszámítva enyhe a mostani tél, ami a vadállomány számára egyrészt jót jelent, viszont olyan hátrányos következményei is lehetnek, amelyre sokan nem gondolnak – mondta Gálos Csaba. A langyos időjárásban minden kártevő túlélheti a telet, ami tavasszal például az élősködő és kártevő rovarok fokozott jelenlétéhez vezethet. Ez sem az élőhely, sem a vad számára nem jó, mert rontja az életfeltételeit.
– A vadállomány általános kondíciója jónak mondható, melynek alapján egészséges optimizmussal tekinthetünk a jövőbe – tette hozzá Gálos Csaba. A vadgazdálkodás aktualitásról elmondta, hogy február végéig tartanak az állományszabályozó vadászatok. Ennek során az éves elejtési terveknek megfelelő módon a fölös számú vadat igyekeznek levenni a területeikről, hogy a vadlétszám megfelelő legyen a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási feladatok maradéktalan megvalósításához.

Forrás: Teol