A finn hatóságok – a természetvédők tiltakozása ellenére – engedélyezték, hogy kilőjék az ország farkasállományának majdnem a 20 százalékát.
Az indok meglepő: így akarják visszaszorítani az orvvadászatot.
A finn hatóságok csütörtökön jóváhagyták közel 50 farkas elejtését az ország 250-re becsült állományából. Ezzel azt remélik elérni, hogy megfékezik a ragadozók illegális vadászatát. Egyes vidéki földbirtokosok ugyanis ehhez folyamodtak az elmúlt években, miután észlelték, hogy
farkasok kóborolnak a birtokukon, és néha elpusztítják a kutyáikat, illetve a haszonállatokat.

Ellenőrzött selejtezés
„Tapasztalatokat akarunk gyűjteni, hogy lássuk, lehet-e ez az egyik megoldása a farkasok körüli konfliktusnak” – mondta az AFP-nek Sauli Harkonen, a Finn Vadügynökség vadászati adminisztrációval megbízott vezetője.
A „selejtezés” szombaton kezdődik területekre megszabott kvótákkal, és a kilövést csak erre engedéllyel rendelkező vadászok végezhetik.
2007 és 2015 között az állatok védelme érdekében nem engedélyeztek ritkítást, miután az Európa Tanács megvádolta Finnországot, hogy megszegi az EU veszélyeztetett fajokra vonatkozó védelmi szabályait. Ez azonban széleskörű orvvadászathoz vezetett az országban.

Önbíráskodás és orvvadászat

A konfliktus 2013-ban érte el a csúcsát, amikor egy csoport dühös helyi lakos Perho környékén a saját kezébe vette az igazságszolgáltatást, és megölt három fenyegetésnek ítélt farkast. Tizenkét embert vád alá helyeztek és elítéltek.
Az orvvadászok az ország hatalmas távoli erdeiben 2013-ban 120-135 körüli egyedre csökkentették a farkasok létszámát, amelyet 2007-ben 250 és 300 közöttire becsültek.
2013 óta a farkaspopuláció újra 250 körülire emelkedett, de sok finn mélyen gyökerező ellenszenvet és félelmet érez a farkasokkal szemben.
A vidéki lakosok rendszeresen kifejezik a kutyáik és az állatállományuk miatt érzett aggodalmukat, sőt egyesek még azt is állítják, hogy a gyerekeik veszélyben vannak, holott a modern időkben egyetlen ember elleni farkastámadást nem jegyeztek fel.

Még így is kicsi a populáció

A környezetvédők attól tartanak, hogy az egy hónapig tartó ritkítás tönkreteheti a farkasok genetikai változatosságát.
Egy korábbi, 2015-ös próbaritkításon 24 engedélyt adtak ki, és 17 farkast öltek meg. Ebben az évben azonban az engedélyek száma majdnem megduplázódott (46), ami nagy felháborodást okozott a természetvédők között.
„A populációnak legalább kétszer ekkorának kellene lennie, ahhoz hogy genetikailag egészséges legyen” – mondta Mari Nyyssola-Kiisla, a finn természetvédő liga farkas akciócsoportjának vezetője.

Forrás: Origo