Vaddisznók garázdálkodnak a városban. Hihetnénk, hogy csak a távoli, erdős területeken vagy csak fenn a Bükkben.
De nem. Idézhetnénk a klasszikus mondatot, hogy az oroszok már a spájzban vannak. A valóság azonban azt mutatja – a viccet félretéve –, hogy a vaddisznók már az egyetem környékén garázdálkodnak.

Szombaton délután fél 5-kor jelezte a vadász hivatalos rendőrségi bejelentéssel, hogy engedélyt kér az elejtésre.

A Miskolci Egyetem környékén, 2-300 méterre az Egyetemváros fölött 6-8 vaddisznót kellett szemmel tartania – nyilatkozta portálunknak Pecze István vadász. Hiába kapta meg kora délután az elejtési engedélyt, ezt a feladatot pontosan, másokat nem veszélyeztetve kellett megtennie. Az első és egyben egyetlen lövésre éjszaka, nem sokkal 22 óra után került sor. Addigra ugyanis meg kellett találni ehhez a legmegfelelőbb helyet.

Éppen párzási időszakban vannak – nyilatkozta a vadász. A konda most egy időre feljebb költözik majd, a hetven kilós koca terítékre hozása – egy rövid időre – erre készteti majd őket. Persze, előbb-utóbb újra felbukkannak majd, akkor pedig újabb elejtés következik.

Mint arról korábban írtunk, az önkormányzat elejtési engedélyt kért a rendőrségtől, mert több bejelentés is érkezett arról, hogy vaddisznókat láttak lakott területen, Miskolcon és környékén. Egy hivatásos vadászt bíztak meg az elszaporodott állomány gyérítésével.

Semmit nem kell tenni, ha találkozunk egy vaddisznóval – válaszolja Pecze István az ügy kapcsán mindenkit foglalkoztató kérdésre. A vaddisznók félnek az emberektől, vagyis ha nem szorítjuk be őket, hagyunk nekik menekülési útvonalat, akkor elmennek – mondja.

– Nem sajnálja azt a kocát? – teszem fel a másik mindennapos kérdést. – Amikor egy gyerekét sétáltató anyuka kerülhet szembe egy egymázsás disznóval, akkor azt mondom, hogy ez nem sajnálat kérdése – válaszolja a Pecze István vadász.

Forrás: Minap