gombaszezonA párás időben benépesül az erdő, gyűjtőkkel is. A gomba Medárd ajándéka; Bevizsgálás nélkül ne vegyük, ne együk meg
Meghozta a gombaszezont a meleg, párás, gyakran csapadékos idő. Eljött az ideje a vargányának, a galamb- és szegfűgombának, a csiperkének és a rizikének.

Alkalmi gyűjtők szedik a gombát az erdőkben, de egyre több az olyan is, akinek a nyári időszakban a fő megélhetési forrása a vargánya, a csiperke vagy a galambica. Túróczi Ferenc, a Bátaszéki Erdészet erdőmérnöke elmondta, az állami erdészet egyelőre nem korlátozza a szedhető mennyiséget, ám a bekerített vadasparkokban, a figyelmeztető táblákkal ellátott területeken tilos mindenféle erdei termék gyűjtése, sőt tilos a területre bemenni is. Ugyanis vadászhatnak ott, így a betévedők mintha lőtéren járkálnának. Másrészt tudni illik, hogy a Gemenc Zrt-hez tartozó erdőkben sokkal nagyobb a vadállomány, mint az másutt jellemző, aki valamilyen fertőzést visz be, akár tízmilliós kárt is okozhat.
A gombaszedők viszont panaszkodnak, hogy a fakitermelés miatt egyre szűkülnek a termőterületek. Ezzel magyarázzák az erdei termékeket gyűjtögetők, hogy egyre. beljebb merészkednek az erdőben. Van, aki a gyűjtögetéssel egészíti a nyugdíját vagy a megélhetésére megmaradt összeget A gombaszezon valóban megindult, ezt látni lehet a piacokon is. Szekszárdra ezekben a napokban főleg Baranya megyéből érkezik a vargánya, pár héttel ezelőtt a helyi erdőkből is volt kínálat bőven.
Pukli László, a szekszárdi piac felügyelője elmondta, szerdán és szombaton reggel ó és 7
óra között vizsgáltathatják be azok is a gyűjteményüket, akik saját maguk örömére, nem értékesítési céllal szedtek gombát.
Ennek költsége 200 forint, ennyit megér az egészség. Aki viszont árusként érkezik a piacra annak kötelező a hivatalos irat, amit a helyszínen, a gombaszakértő állít ki vagy már hozza magával a kofa. 
A Baranya megyei Radványi család visszajáró árus a szekszárdi piacon. Mint mondták, Pécsett olyan nagy a konkurencia, hogy megéri hetven kilométert utazni a vargányával. Kilóját 2000 forintért adták, a hozzáértők szerint a fővárosban ennek a dupláját is elkérik. A vargányát egyébként nem könnyű gyűjteni, mondta a családfő, elbújik a levél alá, a színe egybeolvad az aljnövényzettel. Főleg rántva készítik el, köretnek rizs és majonéz való hozzá. Szárítva is kiváló, ebben az esetben az ételt ízesítik vele. Egy kiló vargányából 15 deka szárított gomba lesz. Mauthner Ilona

Könnyű téveszteni egyiket a másikkal
TÖBB KÖNNYEN összetéveszthető gomba van. A nagyon ízletes galambgomba hasonlít a mérgező, begöngyölt szélű cölöpgombához. A rizikével a szőrgombát cserélik gyakran fel, a susulykát pedig a mezei szegfűgombával. HOMOKOS TALAJON, a fenyvesek környékén található a csiperke, de figyelmetlen gyűjtők könnyen felcserélik a fehér lemezű, mérgezőgalócákkal, vagy az enyhén mérgező sárguló csiperkével A gyilkos galóca pedig a vargánya közelében, annak szomszédjaként fordul elő az erdőkben.

Forrás: Tolnai Népújság