A tél vége mindig nehéz időszak a zergék számára.
Ilyenkor a völgyekben is lehet találkozni velük. Hiába, az éhség nagy úr! Ez a legjobb időszak a fotózáshoz, hiszen nem kell felcipelni a hegytetőre a nagy és nehéz objektívet, állványt.

Pár évvel ezelőtt már találkoztam tél végén zergékkel a Jura-hegységben, ezért elhatároztam, hogy a 200-500mm-es nagy objektívet itt fogom először kipróbálni.

A Jura-hegység Franciaország és Svájc között fekszik. Ha valakinek ismerősen cseng ez a név, az nem véletlen. A földtörténeti Jura időszakot egy német tudós a Jura-hegységről nevezte el még a XVIII. században.

A reggeli próbálkozásaim sikertelenek voltak. Elég nagy területet bejártam, de az általam ismert helyek mind üresen ásítoztak. Már elindultam visszafelé, amikor az egyik meleg oldalon találkoztam egy zerge gidával és két zerge kecskével. Sikerült őket 100 méterre becserkelni, de valószínűleg mehettem volna tovább is, mert nagyon a friss hajtásokra koncentráltak.

Sajnos nagyon gyenge téli napsütés volt, de ha szerencsém van, akkor majd egyszer szikrázó tavaszi napsütésben is a fényképezőgép elé fognak kerülni. Abel László

Forrás: ForestPress