KESZTHELY | Rangos nemzetközi megmérettetésnek adhat otthont Keszthely! A Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumában rendezik a XVIII. Szarvasbőgő Európa-bajnokságot.
A rendezésért a Vadászati Kulturális Egyesület felel, amely évek óta szoros kapcsolatot ápol a keszthelyi intézménnyel. A kétnapos európai verseny május 27-én indul.


Tavaly szeptemberben már szarvasbőgéstől volt hangos Keszthely az Országos Szarvasbőgő Bajnokságon. Májusban már tizenöt nemzet versenyzője utánozhatja bikák hangját, szintén a Vadászati Múzeumban. A Szarvasbőgő Európa-bajnokság a szervező Vadászati Kulturális Egyesületnek és helyi szervezőknek köszönhetően került Keszthelyre.

„Ez egy nagyon rangos megmérettetés. Magyarországon a gímszarvas mindig is egy kultikus vadnak számított. Talán Széchenyi Zsigmond, a legnagyobb hazai vadász fogalmazta meg, hogy a világon a legszebb a magyar erdő, a magyar őszi erdő, amikor a gímszarvas orgonál benne. Nekünk Dunántúlba és itt, szűk zalai körbe is ünnep a szeptemberi gímszarvas vadászat” – mondta el Tóth Csaba. A múzeum igazgatója szerint különleges rátermettséget igényel egy bika hangjának felismerése és utánzása. Minél idősebb és tapasztaltabb egy bika, annál nehezebb a közelébe kerülni és megcsodálni hangját. Az Európa-bajnokságon kizárt a részrehajlás, hiszen a bírák paraván mögött, kizárólag a hang alapján ítélik meg a versenyzőket.

„Minden egyes versenyző a zsűri által összeállított programot és annak a részeit kell, hogy a versenyen elbőgje. Különböző bőgőkürtöket használnak. Itt elég széles a választék, mindenkinek megvan a saját elképzelése, hogy melyik a legjobb és melyik a leghatásosabb hang.”  – meséli Tóth Csaba.

A szervezők a verseny mellett egyéb, a szakma és a nagyközönség számára is érdekes programokkal készülnek. A szarvasbőgő verseny után is rangos rendezvény lesz Keszthelyen. Június közepén nemzetközi solymásztalálkozót rendeznek. A minisztériumi támogatásból megvalósuló programon a szakmai konferenciák mellett szintén a nagyközönség számára érdekes bemutatókat tartanak. Mindkét nagy rendezvényre ingyenesen várja látogatóit a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma.

Forrás: Keszthelyi TV