Nagyvadból túl sok, apróvadból túl kevés van a hazai erdőkben. Már csak ezért is szükség van az erdőtörvény módosítására – és azért is, mert 170 ezer hektár erdőt jelenleg senki sem művel meg – hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.


A jogszabálynak le kell követnie, amit az élet diktál. Itt pedig vannak olyan változások, amelyek szükségszerűvé tették a vadgazdálkodási szabályozás módosítását – mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Győrffy Balázs rámutatott, hogy az elmúlt évtizedekben a nagyvad állomány Magyarországon dinamikusan növekedett, míg az apróvad állomány sajnos ugyanilyen mértékben csökkent.

Mind a kettővel foglalkozni kell, mert mindegyik az optimálistól eltér – hangsúlyozta.

Ezért – tette hozzá – a nagyvadállomány tervszerű és szakmai apasztására mindenképpen szükség van, és már az utolsó órában vagyunk az apróvad-állomány rendezésével is: akár élőhelyfejlesztést, akár állományszabályozást végre kell hajtani.

Próbálunk felhasználni olyan lehetőségeket, amelyek a rendelkezésünkre állnak: ilyen például a közös agrárpolitika zöldítés-lába, amely lehetőséget ad például az apróvad-állomány fejlesztésére. Bízunk benne, hogy szakmai munkával, odafigyeléssel meg tudjuk fordítani mind a két trendet – hangsúlyozta a képviselő.

Győrffy Balázs kitért arra is, hogy össze kell egyeztetni az erdőgazdaság, a vadgazdálkodás, a mezőgazdaság, a turizmus érdekeit, szempontjait. Természetesen a vadkár kérdésével is mindenképpen foglalkozni kell: ebben szerinte már nagyon sokat előre tudtak lépni. Az erdőtörvény aktualizálása ennek kapcsán szintén szükségszerű.

Ahhoz, hogy az erdők jó állapotban legyenek, az kell, hogy gazdálkodjanak rajtuk, eközben Magyarországon jelenleg 170 ezer hektár erdőt nem művelnek. Ebből adódóan változtatni kell a jogi környezeten, különben nem lesz, aki gazdálkodjon azon a területen. Egy jó gazdálkodó pedig a tapasztalatok szerint a vadgazdálkodásra is odafigyel, a vadászatnak pedig a turizmusra való kihatása tejesen egyértelmű – fejtette ki a kamarai elnök.

Hozzáfűzte: nagyon sokan távoli vidékekről érkeznek Magyarországra. Ők nem csak a vadászat miatt jönnek, pláne, ha a családjukat is hozzák magukkal, ők az ország más területein is megfordulnak, kultúránkat, értékeinket megismerik és jó esetben jó hírét viszik az országnak.

Az alábbi linken meghallgatható a rádióinterjú:

http://inforadio.hu/sound2.phtml?a=http://inforadio.hu/audio/00059/00059786a.mp3&t=L%C3%A1tj%C3%A1k%20a%20vadt%C3%B3l%20az%20erd%C5%91t&l=02:38

Forrás: Inforádió