Nemcsak a vadászat technikáját hanem a fegyver és a vadak tiszteletét is tanítja Szollár András egy nemrég indult képzésen. A lőoktató az angol vadászkultúra elemeivel is megismerteti a hallgatókat. Az órákra az egész Kárpát-medencéből nagy az érdeklődés.

Szollár András lőoktató az agyaggalamb-lövészet fortélyait mutatja. Többek között ezzel is megismerkedhetnek óráin a érdeklődők. A képzés neve: Biztonságosan, jó stílusban. Az előadásokon nem a vadászat alapjaival, hanem a vadászati kultúrával foglalkoznak.

Szollár András, lőoktató:
Tehát akkor amikor arról gondolkodunk, hogy a lőfegyvereknél mi a legfontosabb akkor rögtön a biztonság jut az eszünkbe, illetve az kell, hogy eszünkbe jusson. Na most, ez a képzés egy angol tananyagot hozott át az angol szigetvilágból ide az európai kontinensre azért, hogy ezt megismertesse a magyar vadászokkal, illetve a magyar lősportot kedvelőkkel.

Siófok most először ad helyszínt a képzésnek, amelyet korábban óvári egyetemen sajátíthatott el az ott végzett százötven vadász, akik közül most harminc folytatja itt a tanulmányait. Kónya Balázs volt olimpiai kerettag sportlövő is a vadászat szerelmese már húsz éve. Mint mondja, a képzés azért jó, mert hasonló gondolkodású emberekkel tanulhat együtt, illetve tapasztalt, világlátott tanártól tanulhatnak.

Kónya Balázs:
Ennek van egy nagyon nagy újdonság értéke, ugyanis Magyarországon ilyen képzst eddig még nem nagyon tartottak, tehát ez az első alkalom. Siófokon is, tehát ebben a régióban ez teljesen egyedül álló. Szollár András tapasztali úton szerzett tudása pedig igazi kuriózum..

Nagyon jó benyomást keltett az, hogy ezeket az újdonságokat, amiket külföldön látott és elsajátított, azokat próbálja itt velünk megismertetni. Szerintem nagyon jó és hasznos dolog, hogy megismerjük azt, amit mi csinálunk, azt más országok más kultúrákban hogyan csinálják. Ennek elsajátításához, pedig a gyakorlati oktatás mellett az elmélet is fontos.

Szollár András, lőöktató:
Mint valamennyi sport, így a lősport is tele van paradoxonnal, ellentmondással, amit az ember a saját eszétől másképp csinálna, mint ahogy azt valójában kellene. A lősportnál is nagyon fontos megismerni az alapelvét, majd aszerint, már irányba állva, a helyes dolgokat elsajátítani.

Így tehát a már szakképzett vadászok is tanulhatnak és tökéletesíthetik technikájukat. Szollár András szerint nincs korhatár, ameddig valaki rendelkezik fegyvertartási engedéllyel és érdekli a vadászat szépsége, részt vehet az előadásokon.

Forrás: Somogy TV