A nagy víz, nem csak a mező és erdőgazdálkodóknak okoz problémát, hanem a vadgazdálkodóknak is megnehezíti a mindennapjait.
A belvíz már jelentős területeket (75 ezer ha) foglalt el az országban, ebből 39 ezer hektár vetés és szántó, a belvízzel legjobban sújtott Közép-Tisza vidékén, közel 23 ezer hektár áll víz alatt. Az utóbbi hetek csapadékos időjárásának következtében 12 vízügyi igazgatóság területén, 53 belvízvédelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség: 25 szakaszon első fokon, 27 szakaszon másodfokon védekeznek. Országosan 222 szivattyútelep üzemel, naponta 11,5 millió köbméter vizet átemelve. A belvízi védeke­zésben az igazgatóságok 581 dolgozója vesz részt, legfon­tosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzás, a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása. Az elmúlt héten nyugaton és délen 10-15 milliméter, másutt 3-7 milliméter csapadék hullott.

A magas belvíz komoly veszélyt jelent az apróvadállományra. A tél végén, tavasz elején érkező első nyúlfik ebben a csapadékos és nedves közegben nagy eséllyel elpusztulnak, ezzel tovább csökkenhet a már amúgy is alacsony állományuk. Míg a nagyvadnak segítségére vannak az árvízvédelmi és vadvédelmi dombok, töltések, addig az apróvadnak ilyen berendezések nem állnak rendelkezésére. Számukra az egyébként is fontos árkok megléte jelentene megoldást, melyek levezetnék a vizeket, az év többi részében pedig partjaik növényzete megfelelő élőhelyet biztosíthatna számukra. Sajnos ezeket sok helyen megszüntették, beszántották, vagy nem megfelelően kezelték és így már nem láthatják el, oly fontos szerepüket.

A folyókon a Kárpátokból és az Alpokból érkező jeges ár a nagyvadat sem kíméli, az árterületeken gazdálkodók már felkészültek erre, általában vadmentő dombok és töltések létrehozásával, szoktató etetéssel. Elsősorban a malacok mortalitása nő meg ilyenkor, de a felnőtt állatok is kimerültség, kihűlés, stb. miatt elpusztulhatnak.

A legjobb, ha a mentést a területismerettel és megfelelő felszereléssel rendelkező helyi szervekre kell hagyják, mert a legjobb szándék mellett végzet helytelen mentéssel csak nagyobb bajt, felesleges zavarást okozhatnak a hozzá nem értők!

Forrás: Vadászlap