Medve garázdálkodik rendszeresen a Szeben megyei Riuszádon, ahol keddről szerdára virradó éjjel tizenkét juhot ölt meg, a helybéliek pedig attól rettegnek, hogy őket is megtámadja. Beszámolójuk szerint a nagyvad minden éjjel bejár a településre, behatol az udvarokba.

Mihaela Poplăcean, akinek az udvarán legutóbb megölte a juhokat, úgy nyilatkozott, régi gondjuk ez, és nem remélik, hogy egyhamar megoldódna, hiszen jelentették a vadásztársaságnál, a környezetvédelmi minisztériumnál, a szaktárca hatáskörébe tartozó erdészeti őrségnél is.

„Összesen 6000 lejes a kárunk, hiszen tavaly is tíz juhunkat pusztította el egy medve” – mondta Poplăcean, aki szerint a falubeliek leginkább attól tartanak, hogy a nagyvad megtámadja a gyermekeket, hiszen előfordulhat, hogy az utcán járkál, az iskola pedig mindössze százötven méterre van attól a helytől, ahol legutóbb állatokat támadott meg.

Florian Vasile Tara, Riuszád polgármestere azt mondta, hogy csak a környezetvédelmi minisztérium engedélyével lehetne kilőni a vadat, amely már két hete rettegésben tartja a helyieket, hiszen minden éjjel ellátogat a faluba. „Ha nem kapjuk meg a kilövési engedélyt, oda jutunk, hogy embereket is megtámad.”

Simion Dăncăneţ, a helyi erdészet vadőre kifejtette, mivel idén nem volt hó, a korábbi évektől eltérően nem hibernáltak a medvék, és az ötszáz kilogrammos nagyvad most rákapott a húsra, azért jár be a faluba.

Forrás: Székelyhon.ro