Mind nagyobb területet foglalnak el hazánkban az erdők, és a várhatóan a nyáron a parlament elé kerülő módosított erdőtörvény és a mintegy 33 milliárd forintos uniós erdőtelepítési támogatás még inkább hozzájárul a további gyarapodáshoz.
A környezetvédelmet és a munkahelyteremtést egyaránt szolgáló erdőgazdálkodás lendületet kap a magán-erdőtulajdonosok támogatásának erősítésével.
A rendszerváltáskor a magyar erdőterületek 40 százaléka, mintegy 700 ezer hektár került magántulajdonba. Az elmúlt huszonöt év erdőtelepítési programjainak köszönhetően – hazai és uniós forrásokat egyaránt felhasználva – a magángazdálkodók mintegy 1 milliárd facsemetét ültettek és közel 200 ezer hektárral növelték a hazai erdők területét.

A jelenlegi 2 millió hektárnyi erdőterület nagysága a jövőben tovább gyarapodhat annak jóvoltából, hogy a 2020-ig tartó uniós ciklusban a vidékfejlesztési stratégia része az új erdők telepítése. Erre mintegy 33 milliárd forint áll rendelkezésre – fejtette ki Luzsi József, a Magán-erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke. Úgy látja, a forrásnak köszönhetően az elkövetkező öt évben mintegy 25 ezer hektárral növelhető a magyar erdőterület. Ehhez idén megnyílnak a pályázati lehetőségek.

Forrás: ForestPress