Talán nincs vaddisznó a Sóstói erdőben, de jobb félni, mint megijedni.

A legelterjedtebb nagyvadfajunk, a vaddisznó állománya az intenzív vadászat ellenére folyamatosan növekszik, így mindig újabb élőhelyek után néznek. Már nemcsak a fővárosba merészkednek be, újabban Nyíregyháza környékén is felbukkantak. Mostanában többen találkoztak a Sóstói erdőben vaddisznónyomokkal.
– Télen valóban megjelennek a vaddisznók a környéken, a nyírszőlősi úton el is gázoltak egyet – erősítette meg az információt Szögi Lajos.
– A Sóstói erdőben még nem találkoztam velük, lehet, hogy csak borznyomokról van szó – tette hozzá a területileg illetékes Tangazdasági Vadásztársaság hivatásos vadásza.
– Zavarja őket az ember jelenléte, az erdőgazdálkodás, ha meg is jelennek, valószínűleg gyorsan továbbállnak, amire korábban is volt példa.

Ki kell lőni őket?
– A vaddisznó fél az embertől, messzire elkerüli, de veszélyes lehet, ha támadást sejt, különösen igaz ez a malacos kocákra. Ha találkozunk velük, legokosabb, ha megállunk, és a látszatát is elkerüljük a támadó fellépésnek. Ilyenkor a futás sem szégyen – figyelmeztetett Szögi Lajos.
– Ha megtelepszenek, ki kell lőni őket a futók, kirándulók védelmében. Erre szolgálna a nádas melletti, megrongált magaslesünk, ahonnan tisztán, biztonságosan tudnánk leadni a lövéseket – ha használható lenne.

Forrás: Szon