Tehenet pusztított el egy medve a Csíkszentkirály határában található bakaaljai tanyán. A szerda hajnali támadáshoz hasonló évek óta nem történt a községben. A terület tulajdonosa jelentette az esetet, de nem tudni, mikor kaphat kártérítést.

A vadállat kedden éjfél után törhette át a kerítést, azt követően ölte meg a tehenet a tanyán éjszakázó kisebb csordából – mondta el Kánya Sándor, a tanya tulajdonosa. „Szerda reggel láttam meg a tetemet. Jól tejelő tehén volt” – tette hozzá. A gazda már régóta tart ott csordát, de még nem fordult elő vele, hogy medve garázdálkodjon a területén. Az állatok őrzésére tartott kutyák sem jeleztek.

A tehéntetem észlelése után a gazda a szentkirályi polgármesteri hivatalnál jelentette, hogy vadkár érte. Mivel a medve védett állat, kártérítés jár a tehén tulajdonosának – közölte érdeklődésünkre Bőjte József csíkszentkirályi alpolgármester. „Ilyen esetekben össze kell hívni a kárfelmérő bizottságot, akik jegyzőkönyvet készítenek az esetről, azt pedig elküldik az illetékes szervekhez. Az ők hatáskörükbe tartozik a jegyzőkönyv ellenőrzése, és ha mindent rendben találnak, felterjesztik azt a környezetvédelmi minisztériumhoz, és akkor a gazda valamikor megkaphatja a pénzét” – magyarázta az ezzel járó folyamatot Bőjte. Hozzátette, tapasztalt már olyant is, hogy évek eltelte után sem jeleztek vissza a kárt ért gazdának.

Az alpolgármester azt is megjegyezte, utoljára négy éve történt olyan eset a községben, hogy háztáji állatot öljön a medve.

Forrás: Székelyhon.ro