Idén sem múlhatott el a Pápai Agrárexpó a Veszprém megyei Vadásznap nélkül. Az érdeklődő közönséget a Bakony Vadászkürt Egylet köszöntötte kürtszignáljaival, majd a konferálási feladatokat ellátó Huszár Hajnalka üdvözölte a látogatókat, köztük megkülönböztetett tisztelettel


Győrffy Balázs országgyűlési képviselőt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét,

Takács Szabolcs Veszprém Megyei Kormánymegbízottat,

Dr. Áldozó Tamást, Pápa város polgármesterét,

Varga Lászlót, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatóját,

Scumacher Istvánt, a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatóját

és Pap Gyulát, az Országos Magyar Vadászkamara sportvadász alelnökét, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Elnökét.
 

Mint Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere köszöntőjében rámutatott: a vadászok jelenléte végigkíséri az Agrárexpót, nélkülük nem volna teljes, nem volna kerek a mezőgazdasági kiállítás. A rendezvény húsz éve alatt sok-sok generációnyi vadból készültek már ételek, de reményét fejezte ki, hogy olyan vadból is főzünk majd, amik még meg sem születtek.

Takács Szabolcs Veszprém Megyei Kormánymegbízott köszöntő beszédében jó döntésnek nevezte, hogy a megyei vadásznap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében kerül lebonyolításra. Mint rámutatott: a Kormányhivatal fontos részt vállal a vadászatból a trófeabírálat elvégzésével, de napjainkban még fajsúlyosabb feladatot látnak el: a vadászterületek határainak megállapítását, amit reményei szerint a megyei agrárgazdasági és vadászkamara közreműködésével mindenki megelégedésére tudnak elvégezni.

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, mint az EXPO rendezője, köszöntötte a látogatókat. Büszkén vallotta magát a 2800 főnyi Veszprém megyei vadász, mint hagyománytisztelő közösség tagjának. Az új Vadászati törvény megalkotásának fázisait felidézve köszönetet mondott a Földművelésügyi Minisztériumnak a lehetőségért, hogy a széles körű társadalmi egyeztetések során a termelők is kifejthették álláspontjukat. A leginkább húsba vágó vadkárkérdésben jelenleg is fontos munka zajlik, jelesül a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetével közösen végzett kérdőíves felmérés során beérkezett válaszok feldolgozása. A Vadászati törvény módosítása után sem lesz leállás, következik az Erdőtörvény, majd a Természetvédelemről szóló törvény felülvizsgálata.

A Hubertusz kereszt kitüntetéseket Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere adta át az azt munkájukkal, életútjukkal kiérdemlőknek:

HUBERTUSZ KERESZT EZÜST FOKOZATÁT kapta:

Hegedüs Zoltán a Hajag Vidéke vadásztársaság alapító tagja. Kezdettől fogva aktív tagja az egyesületnek. A vadásztársaságban 2007-2012 között a Fegyelmi Bizottság elnöki, 2012-től a Vadásztársaság titkári feladatait látja el. Megfontolt, etikus és jó vadász. Aktív résztvevője a Vt. egyesületi életének és a vadászatoknak. Tapasztalatával, hasznos tanácsaival nagyban segíti a vezetőség munkáját.

HUBERTUSZ KERESZT ARANY FOKOZATÁT kapta:

Borsodi László: 38 évig vadászott. Hosszú évekig vadászmestere volt a Rába-menti Környezetvédelmi és Vadászati Egyesületnek. Nevelte, oktatta a fiatalokat. Nagymértékben hozzájárult a társaság fejlődéséhez

Gyurom János: Évtizedekig a Döbrönte Váralja Vt. aktív tagja volt, elkötelezett környezetvédő, természetszerető vadász. Puskáját felcserélte fényképezőgépre, s azóta ezzel járja a természetet és folytatja aktív környezetvédő tevékenységét is. Számtalan önálló fotókiállítása nyílt és fotóalbuma jelent meg. Aktívan közreműködik a Veszprém Megyei Vadászkamara tevékenységében és munkájával segíti azt.

Nagy László: 33 évig vadászott tisztességgel és becsülettel a Rába-menti Környezetvédelmi és Vadászati Egyesületnél. A fiatal vadászok példaképe volt. Szerette és becsülte a vadásztársaság tagjait.

Pánczér Gyula 35 évig volt a Rába-menti Környezetvédelmi és Vadászati Egyesületének tagja. Becsületes, etikus vadász. A társadalmi munka szervezésében, mint vezetőségi tag, elöl járt.

Dr. Thoma Elek vadásztársunk negyven éves vadászmúlttal rendelkezik. Több cikluson keresztül a Herteledy Vadásztársaság és elődjének vezetőségi tagja.Évtizedeken keresztül képviselte a társaságát vadfőző versenyeken, melyekről mindig díjakkal, elismerésekkel gazdagodva tért haza. Etikus vadász, a vadászat írott, és íratlan szabályait mindig betartja.

A Veszprém Megye Vadgazdálkodásért Emlékérmet Takács Szabolcs kormánymegbízott és Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára adta át

Bukta Mátyás részére, aki évtizedek óta meghatározó szerepet vállalt a megye vadgazdálkodásában a társasági élet kialakításában, egyénisége a Pápa környéki társaságok szempontjából ma is meghatározó. Vadász generációk nőttek föl a keze alatt, elkötelezett volt a vad védelme, a környezetvédelem, a vadászati hagyományok és kultúra ápolásában.

 

A Bakony Vadásza 2016 kitüntetést kapta:

Takács József 1965-tól a Csángota-ér Vadásztársaság elnöke. Szívügyének tekinti a bakonyi szarvasállomány megóvását és minőségének javítását. Próbálja megteremteni a gazdálkodók és a vadgazdálkodók közötti együttműködést. Hosszú időn keresztül a Veszprém Megyei Vadászkamara küldötte, az Ellenőrző Bizottság Elnöke, egyben aktív szereplője, támogatója a Vadászkamarai tevékenységnek.

Az Országos Magyar Vadászkamara elnöksége az Országos Magyar Vadászati Védegylet jóváhagyásával, és a Veszprém Megyei Vadász Szövetség kezdeményezésére ebben az évben

Magyar Vadászatért érdeméremmel tünteti ki

Győrffy Balázst, a Marcal-völgyi Sólyom Vt. tagját.

Győrffy Balázs vadászcsaládból született, három generációs vadászcsalád tagja. Vadásztársasága életében is aktív tevékenységet végez. Elkötelezett a vadászati hagyományok, a vadászati kultúra, az etikus vadászati módok alkalmazása tekintetében. Óriási érdemei vannak a vadászati törvény sikeres megalkotását és elfogadását illetően. Országgyűlési képviselőként, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökeként is képviselte a Veszprém megyei vadgazdálkodók érdekeit. A Minisztériummal, Kormányhivatallal, érdekképviseleti szervekkel együttműködve, példaértékű összefogás megteremtője és részese volt.

A kitüntetést Pap Gyula az Országos Magyar Vadászkamara sportvadász alelnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Elnöke adta át.

Minden kitüntetettnek szívből gratulálunk!

A megnyitó ünnepség zárásaként ismét a Bakony Vadászkürt Egylet vette birtokba a színpadot, és a vadászindulók mellett egy kuriózumnak számító terítékszignál, a „Terítéken a bölény” is felharsant.

A főzőversenyen induló vadásztársak igazán kitettek magukért, és nehéz helyzetbe hozták a bírálatot végző zsűritagokat, akik nevében Pap Gyula megyei elnök méltatta a megye vadászainak szakácstudományát. A megmérettetés során az alábbi eredmények születtek:

 

A Veszprém Megyei Vadásznap főzőversenyének fődíját kapta:

Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

Kislődi Hunor Vadásztársaság

 

A Veszprém Megyei Vadásznap főzőversenyének I. díját kapta:

Diana Vadászhölgy Klub

Bakonyerdő Zrt.

Takácsi-Malomsok-Gerecementi Vadásztársaság

Nadler Herbert Vadászati Egyesület

 

A Veszprém Megyei Vadásznap főzőversenyének II. díját kapta:

Mogyoróskúti Vadász-Horgász-Lövész Egyesület

Somlótája Vadásztársaság

 

A Veszprém Megyei Vadásznap főzőversenyének III. díját kapta:

Rába-menti KHE

Nadler Herbert Vadászati Egyesület

Döbröntei Váralja Vadásztársaság

 

A Veszprém Megyei Vadászkamara nagydíját kapta:

Marcal-völgyi Sólyom Vadásztársaság

 

A Veszprém Megyei Vadászkamara különdíját kapta:

Bakonyér-menti Vadásztársaság

 

A Veszprém Megyei Vadászszövetség nagydíját kapta:

Öreg-Séd Vadásztársaság

 

A Veszprém Megyei Vadászszövetség különdíját kapta:

Uzsai Erdészeti Igazgatóság

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagydíját és a látogatók különdíját kapta:

Nagyacsádi Kecskeevők Válogatott Társasága

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját kapta:

Fekete István Vadásztársaság

 

A Bakonyerdő Zrt. különdíját kapta:

Hertelendy Vadásztársaság

 

A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. különdíját kapta:

Hajag vidéki Vadásztársaság

 

Pápa város nagydíját kapta:

Marcal-Bitvaközi Vadásztársaság

 

Pápa város különdíját kapta:

Tótvázsony és Környéke Földtulajdonosi Közösség

A délután hátra lévő részében terepjáró, vadászkutya és solymászbemutató tette színesebbé, vonzóbbá a programkínálatot vadász és nem vadász érdeklődők számára, holnap, május 29-én pedig Várpalotán találkozunk a Vadász-Gyermeknapon. Mindenkit szeretettel várunk!

Forrás: VMVK