Párizsba terelték nyájaikat a dél-franciaországi juhászok. Az elszaporodott farkasok ellen tiltakoznak így, a vadállatok sorozatos támadásai ugyanis már a megélhetésüket veszélyeztetik. Mivel a védett farkasokat nem lőhetik ki, a kormánytól várnak segítséget.

Birkák legeltek az egyik leghíresebb párizsi parkban. A juhok nem karácsonyi betlehemezésben vettek rész a Tuileriák kertjében, a pásztorok a farkasok elszaporodása miatt hajtották fel őket a fővárosba a dél-franciaországi Ardeche megyéből.

„A szigorúan védett farkasok tönkreteszik az ökoszisztémát, és állattartás rendszerét. Az állattartók szövetségéből több pásztor is próbált alkalmazkodni az előírásokhoz, és úgy védeni a nyáját, de nem jártak sikerrel” – monda egy organikus húst előállító pásztor.

Száz éve a farkast a kihalás fenyegette Franciaországban, ezért nyilvánították védetté, 2004-ben pedig teljes vadászati tilalmat vezettek be rájuk. A hatályos előírások szerint csak a kormány által kijelölt vadászok és néhány különlegesen kiképzett pásztor lőheti le őket. Emiatt azonban Franciaország déli részein elszaporodtak, és sorozatossá váltak a nyájak elleni támadások.

„Ezen a nyáron a támadások nyolcvan százaléka napközben történt, a pásztorok szeme láttára, és a kutyák jelenléte ellenére. Mivel szigorúan védett állatok a farkasok, már nem félnek, ezért megváltozott a viselkedésük. A helyzet már kezelhetetlenné vált számunkra” – tette hozzá a juhász.

A pásztorok szerint idén megduplázódott a farkastámadások száma, a ragadozók már majdnem kilencezer birkát téptek szét a tavalyi négyezer után. Az állattartók arra panaszkodnak, hogy a kormányzat nem védi meg őket. A Mezőgazdasági Minisztériumban ugyan fogadták képviselőiket, megoldás azonban egyelőre nincs. A pásztorok bejelentették, hogy mindaddig a Tuileriák kertjében maradnak, amíg nem vezet eredményre a tiltakozásuk.

Forrás: Althir