Most, a hideg időben jóval több takarmány fogy, hiszen a vadföldeken hagyott termést megették az állatok – mondta Száraz Zoltán, a Völgységi Természetbarát és Vadász Egyesület elnöke.
Minden út jól járható, a nagyvadaknak főleg szemes takarmányt, kukoricát, illetve silót és cukorrépát visznek, míg az őzeknek tritikálé, kukorica és zab takarmánykeverék jár. A nagyvadaknak 23, az őzeknek 17 etetőjük van, amit folyamatosan ellenőriznek.

Ha szigorodik a tél, ideiglenes vadetetőket is biztosítanak a vadállomány átteleltetésére. A kiegyenlített csapadék és időjárási viszonyok miatt idén enyhén szaporodott a fácán, a nyúl és az őz törzsállomány. Sajnos a nyulak száma az elmúlt években jelentős mértékben lecsökkent. A rókák száma viszont kezelhető nagyságú, főleg mióta az új jövevény, az aranysakál jelenléte is állandóvá vált. Ők ketten ugyanis egymás konkurenciái. A vaddisznónak most van az ellési időszaka.

Hetente kétszer a vadőr végigjárja a területet, vasárnaponként pedig a vadászmester. Ellenőrzik mennyire ették fel az előző takarmányt a vadak, járt-e idegen, esetleg orvvadász a területen.

A Völgységi Természetbarát és Vadász Egyesületnek közel ötezer hektárnyi vadászterülete van, az új vadászati törvény szellemében ez vélhetően a jövőben sem változik, bár még jogerős bírósági végzés erről nem született, tette hozzá az elnök.

Tolna megyében jelenleg 65 vadászterület van, mondta Király István, a megyei vadászkamara titkára. Ebből 5 az állami erdőgazdaságé, 5 pedig a földtulajdonosok területe. A maradék 55 vadásztársaság száma a jövőben (2017. március elseje után) várhatóan még több lesz, a területi viták miatt szaporodik a számuk, ezzel arányosan pedig csökken az egy vadásztársaságra jutó terület.

A törvényalkotók a tájegységi gazdálkodásban látják a vadállomány megóvását. Országosan 52 tájegység került kialakításra, melyből három esik Tolna megyére. Minden egységnek egy fővadásza lesz, aki a minisztérium állományához tartozik majd. A fenntartható és szakszerű vadgazdálkodással és vadvédelemmel kapcsolatos feladatokat látja el.

Forrás: Teol