Magyarkanizsa község területén kevés hó esett, ebből a szempontból a vadak nincsenek veszélyben. Az alacsony hőmérsékletek idején egyébként sem folyik a vadászat, mivel azt a vadászati törvény sem tartja elfogadhatónak – mondta a magyarkanizsai Kapitány-rét Vadászegyesület fővadásza.

Dušan Nićiforović hozzátette, a község területén fellelhető vadállománnyal egyelőre nincsenek gondok. „Vadászterületünk szívében van a Kapitány-réti Halgazdaság, ami nagy vízfelület ugyan, de ott nincs semmilyen kompetenciánk. A Tisza és a kanálisok mentén viszont, amelyek átszelik vadászterületünket, semmi gond sincs, nem tapasztalunk sem elhalást, sem betegséget a vadállomány körében.”

Szerbia egész területén etetik az állatokat a vadászok. Nincs ez másképp Vajdaságban sem. A Kanizsa Vadásztársaság mintegy 7 ezer hektáros vadászterülettel rendelkezik, amelyben vannak ugarok, rétek és erdősávok is. A nyúlvadászatot a nagyobb szaporulat elérése érdekében egyelőre leállították, jelenleg csak a fácánok vadászata, illetve az őzek szelektív kilövése folyik, de a nagy hidegek miatt egy időre azt is beszüntették.

Most a vadak megfelelő ellátására fókuszálnak. Faragó János elnök, Kanizsa Vadásztársaság, Magyarkanizsa: „Sokkal keményebben, összetettebb táppal is etetünk, koncentráttal, só, kukorica, búza. Minden fajta vadnak, amit csak bírunk a területünkön, hordjuk ki nekik az etetőbe. Állandóan, nem napi jelleggel, de hetente kétszer, háromszor körülmegyünk és a vadásztársak hordják, etetik a vadat.”

Forrás: Pannonrtv