Egy Svájcban élő magyar grófot nevezett ki a vadászati világkiállítás miniszteri biztosává Lázár János.
A HVG e heti számában részletesen kifejtett történet azonban ennél bonyolultabb, és sok pénzről van szó benne. De felbukkan Tiborcz István és a néhai Ghaith Pharaon is.
Illusztris társaság gyülekezett egy október végi, hűvös szombaton a fóti római katolikus plébániatemplomban. A pompás épületre még Ferenc József császár is azt mondta, amikor 1870-ben odalátogatott, hogy a Habsburgoknak sincs olyan temetkezési helyük, mint amilyet Ybl Miklós tervezett gróf Károlyi István megbízásából.

Mintha ezeket a szavakat igazolta volna csaknem másfél évszázad múltán Károlyi Lajos és felesége, Széchenyi Hanna újratemetésének méltóságteljes ceremóniája, ahol a két grófi család, a Károlyiak és a Széchenyiek több sarja, valamint a Habsburg-Lotaringiai Mihály főherceg jelenlétében a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott búcsúbeszédet. Két hónap múlva pedig Lázár János miniszteri biztossá nevezte ki Károlyi Lajos unokáját. Károlyi József megbízása egyelőre június 30-áig szól, havi bruttó 747 900 forint illeti meg, és háromfős stáb segíti a munkáját: az a feladata, hogy előkészítse a 2021-ben esedékes magyarországi vadászati világkiállítást.
A történetben semmi sem véletlen: Lázár János vadászszenvedélye éppen úgy nem, mint a vadgazdálkodásban ismét felismert pénz, vagy akár Károlyi József kinevezése. Az összefüggéseket a csütörtökön megjelenő HVG hetilap írása tárta fel, a történetben pedig felbukkan még Lázár János  egyik erdejének telekszomszédja (aki egyben politikai riválisa és tanácsadója is!), de megtaláljuk Tiborcz István és Ghaith Pharaon nevét is.

Forrás: HVG