Éhesek a vadon élő állatok. A hó alól már alig tudnak valamilyen élelmet előkaparni. Az őzek, fácánok, nyulak ebben az időszakban szinte teljesen a vadászokra vannak utalva. Az árpádhalmiakat pénteken vadetetésre kísértük.

– Ilyenkor a hideg összehúzza az őzeket, nagy, 50–60 fős csapatokban járnak. Amilyen gyakran szükséges, feltöltjük az etetőiket – mondta tegnap reggel Vági Miklós, az Árpádhalmi Községi Vadásztársaság elnöke. – A repcén kívül mást nem tudnak kikaparni a hó alól. Ha nem etetnénk őket, nagyon legyengülnének, sok el is hullana. A bakok agancsnövekedése is ilyenkor kezdődik, ahhoz is arra van szükség, hogy jól tápláltak legyenek.

Az árpádhalmi vadásztársasághoz 3000 hektár föld tartozik. A területen nyulak, fácánok, őzek élnek. Utóbbiakból lehet vagy 250–300. Vágó Miklós elmondta, lehet látni az etetés hatását. Bár december eleje óta fagy, az őzek jó kondícióban vannak.
 

– Tudjuk, hol vannak az őzek. Figyelik a traktort és a terepjárót. Ha elmegyünk, nemsokára jönnek az etetőkhöz. A félelem az éhségnél is erősebb úr náluk – tette hozzá Domján Ferenc vadász, mezőőr, Árpádhalom alpolgármestere.

– Már októberben kezdtük az etetést, azért, hogy mire tényleg szükség lesz rá, hozzászokjanak – folytatta Vágó Miklós. Az etetők helye minden évben állandó. Az öregebb állatok ismerik a járást, a fiatalabbak pedig megtanulják a csapat segítségével. Tizenhét nagyvadetetőnk van, oda szénát és szemestakarmányt viszünk, és teszünk ki nyalósót is. A kukorica és búza mellett van ocsúnk is, azt is nagyon szeretik. Egy fábiánsebestyéni cégtől cukorrépavéget kaptunk. Az is finom őz- és nyúlcsemege, ráadásul lédús is.

A vadásztársaság a nagyvadetetők mellett még fácánetetőt fácánetetőt is feltölt, ahová a környék madarai is járnak enni.

Forrás: Délmagyar