Ha már feltette magának ezt a kérdést, itt a válasz!

Tata most nem a vadludaktól hangos. Helyüket kócsagok és kárókatonák vették át. Mint megtudtuk, a kemény hideg miatt kerestek a madarak a megszokotthoz képest új helyet maguknak.
Van, aki fotózza, más átkozza legújabb téli szomszédainkat, a kárókatonákat és kócsagokat, akik az Öreg-tó környékén, a várnál és az Által-érnél táboroztak le. Ideköltözésükről, valamint arról, hogy érkezésükkel párhuzamosan hova tűntek a vadludak, Musicz Lászlóval, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatójával beszélgettünk. Mint megtudtuk, a kócsagok és a kárókatonák mellett néhány szürkegém és fenyőrigócsapatok is érkeztek Tatára. A madárpopulációk mozgásának oka ugyanaz, csak mindegyikre más hatást gyakorol.
A fagy miatt új, ideiglenes élőhelyet a vadludak például a Dunára mentek át, Dunaalmás és Almásfüzitő térségében a minap is mintegy kilencezren éjszakáztak, míg mintegy 150 nagy kócsag és 300 kárókatona a városba húzódott be.

Sokat vándorolnak
– Utóbbiak akár száz-kétszáz kilométert is vándorolnak. Jellemzően a tavak környékén telelnek, ritkábban a Dunán, de onnan most a jégzajlás miatt eljöttek, a tó pedig le van fagyva, ezért a centrumokban keresnek helyet – tudtuk meg a szakértőtől.
A most ide érkezők között egyébként Fertő- és Velencei-tavi, cseh- és lengyelországi gyűrűzésűek is vannak. Érdekes egyébként, hogy a nagy kócsagok feladják egy kicsit a vadságukat is a túlélésért. Nem kell nekik akkora vízfelület a biztonságérzethez, mint a vadludaknak.
Ezt bizonyítja a rengeteg fotó is, amely megörökíti őket. Solymos Ákos fényképe a National Geographic válogatásába is bekerült például a zsákmányával repülő kócsagról, de egyébként is érdemes megnézni a fotóit.

Gyors a kárókatonák anyagcseréje
Musicz Lászlóval a madaraknak kevésbé örülők fő problémájáról, például a platánfa környéki ürülékről is szót ejtettünk. Ez ellen egyébként az is megoldás lehet, ha tapsolással elriasztják a madarakat időnként.
– A kárókatonák anyagcseréje nagyon gyors –  magyarázta, hozzátéve, hogy ez a pár hét, amíg itt vannak a madarak, nem szokványos. Sőt. Ilyen kemény telünk régen nem volt, valószínűleg a héten enyhülni is fog az idő, így pedig a vadludak is visszatérnek, míg a nagy kócsagok, kárókatonák elhagyhatják a várost.
–  Néhány évente ez a pár hét, a lenyűgöző látvánnyal elviselhető –  tette hozzá a szakember.

Forrás: Kemma