Most már nem csak béka, hanem egy hatalmas hajó és egy repülő is van a parkerdei tó partján.
Ma adták át a játszótér új elemeit a Békás-tó melletti területen. 13 millió forintba került a játszótér bővítése. A költségek több mint felét az önkormányzat fizette, a többit pedig állami cégek felajánlásaiból fedezték.
Négy különböző, felnőttek által is bejárható szinttel rendelkező, 16 négyzetméteres fedélzetű hajóval és egy propelleres repülőgéppel bővítették a játszóteret a Békás-tónál. A beruházással határidő előtt végeztek el, s az új játszóelemeket pénteken már birtokba is vehették a gyerekek.

Papp László polgármester elmondta, 2014-ben, amikor átadták a megújított Békás-tavat és az új játszóteret, hamar kiderült, hogy a játszótér kicsi, mivel nagyon sok gyerek használta.
„Már akkor megfogalmazódott a gondolat, hogy keressünk új játszóeszközök telepítésére alkalmas területet és találjuk ki, milyen új eszközökkel lehetne előrukkolni, a gyerekek mi iránt érdeklődnek. Aztán megszületett a döntés is a fejlesztésről, az ASAPA Alkotócsoport tagjai megtervezték, s most látható a fantasztikus hajó és a propelleres repülőgép, amit örömünkre a gyerekek rögtön birtokba vettek” – fogalmazott Papp László.
A polgármester beszélt arról is, hogy a hajót kerekesszékkel is lehet használni, így a mozgássérült gyerekek az ilyen problémával nem küzdő gyermekekkel együtt tudnak játszani.
„Nagyon fontos missziója lehet ennek a játszóeszköznek, közelebb hozni egy picit azokat a gyerekeket, akik az aktív mozgásból sajnos nem tudják úgy kivenni a részüket azokhoz a gyerekekhez, akik aktívan tudják élni az életüket” – nyilatkozta a városvezető.

A játszótér bővítése nettó 13 millió forintba kerül, amelyből 7 millió forintot finanszírozott Debrecen városa. Egymillió forinttal járul hozzá a költségekhez a Szerencsejáték Zrt., a Nyírerdő Zrt pedig ötmillió forinttal támogatta a beruházást.
 „Felelős állami erdőgazdálkodóként úgy érezzük, hogy az erdő környezeti szerepére fel kell hívni a figyelmet. Tőlünk elvárják a tulajdonosaink az erdővel való nyereséges gazdálkodást, s a nyereségből mi mindig fordítunk közjóléti fejlesztésekre is. Ennek hagyománya van Debrecenben és a Debrecen környéki erdőkben is; ennek az újabb állomása, hogy ennek a játszótérnek a fejlesztését is támogatta a Nyírerdő” – hallhattuk Szalacsi Árpádot, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatóját.

Debrecen önkormányzata ebben az évben 15 millió forintot költ játszóterei karbantartására és üzemeltetésére. A városban 120 játszótér működik. A Zöld város programban a tervek szerint öt új játszóteret építenek és 13-at újítanak fel.
Az átadáson elhangzott az is, hogy a város egyik kiemelt fejlesztési övezete a Nagyerdő, ahol a tervek szerint az Ötholdas Pagony játszóteret éppúgy fejleszteni fogják, mint az állatkertet, a strandfürdőt pedig igaz vizes élményparkká alakítják át.

Forrás: Dehir