winchester xp3 lövedékEz a Winchester által fejlesztett XP3 típusú lövedék nagy áttörést jelentett a lőszerek világában. Előrször a Supreme Elite típusú lőszerben alkalmazták ezt lövedéket egy lassú égésű lőporral kombinálva, mely kiváló röppályát, nagy ölőerőt és mély behatolóképességet biztosított a lövedék számára.
a lövedék felgombásodikA lövedék behatolása során felső harmada "felgombásodik" biztosítva ezzel egy nagyobb felületű frontális átmérőt. Ez a technológia abban is segíti a lövedéket, hogy a csontokon keresztül hatoljon a belsőszervek felé, garantálva ezzel a megfelelő ölőerőt. Valamint biztosítja a megfelelő ölőerőt a távolabbi lövések leadásakor, ahol a becsapódási sebesség relatíve alacsonyabb mint a közelebbi lövéseknél.

A tesztek során, amelyeket a Winchester cég technikusai hajtottak végre laboratóriumi és természetes körülmények között azt mutatják, hogy rendkívül alacsony különbség van egy 100 méteres lövés és egy 500 méteres lövés leadásakor a behatolási energiát tekintve.

a lövedék felépítéseA lövedék felépítését nézve külső köpenye szilárd réz ötvözetből készül, hasonlóan mint a ma használatos lőszerek nagytöbbsége. A köpeny alatt helyezkedik el egy üreg ami tartalmaz egy ólommagot, a lövedék csúcsán egy polikarbonát csúcs található melynek legfőbb szerepe az ergonómiai kialakitásban van. 1992-ben a prototípus "éles" teszesztelése során egy jávorszarvas vadászaton fedezték fel azt a problémát, hogy a belső ólommagokon hosszanti törés a lövés leadásakor. A Winchester cég orvosolta ezt a hibát mégpedig úgy, hogy a lövedék hátsó üregébe beillesztett egy kis acél lemezt.

winchester xp3 lövedékAz XP3 lövedék másik nagy előnye, hogy a belsőszerveket ért találat során megőrzi a tömege 100%-át, sőt még a csontlövéseknél is igen keveset veszít a tömegéből.
A lövedék szélén kialakítottak vágatok melyeknek nagy jelentősége van a csőben lejátszódó folyamatok során, mivel a csőbe teljes átmérőjében belepréselődik megakadályozva ezzel a lőpor által kifejtett tolóerőveszteséget.
Végül egy teszt melyet egy .300 WSM Browning A-Bolt Mountain típusú fegyverrel végezték!

Lőszer típusa

Lőszer súlya (gr)

Lőszer sebessége (fps)

Winchester Supreme Elite 180-gr. XP

11.7

2879

Winchester Supreme 180-gr. Ballistic Silvertip

11.7

2916

Winchester Supreme 180-gr. Fail Safe

11.7

2927

Winchester Supreme 180-gr. InterBond

11.7

2931

Winchester Supreme Super-X 180-gr. Power-Point

11.7

2921



winchester xp3 töltény
Forrás: www.shootingtimes.com
Írta: Sira Márk