trofeamustra veszprem1Az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém vármegyei Területi Szervezete 9. alkalommal rendezte meg vármegyei trófeaszemléjét Huszárokelőpusztán, ahova az esős idő ellenére sokan kilátogattak.

Az eseményen 24 vadászatra jogosult 110 trófeát vonultatott fel, köztük a vármegyében terítékre került első nutria koponyáját is. A legnagyobb kiállított gímtrófea tömege 11,41 kilogramm (Sümegi Kinizsi Vadásztársaság), de olyan kuriózumokat is láthattak az érdeklődők, mint a Koronás Szarvas Kft. által bemutatott összeakadt dámok lapátjai, vagy a Bakony-ér menti Vadásztársaság agancsos suta trófeája.

A Bakony Vadászkürt Egylet kürtszignálja után a házigazda Bakonyerdő Zrt. nevében Varga László vezérigazgató mondott köszöntőt, a felszólalók sorában őt követte Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója, majd Korn Ignác, a vármegyei vadászkamara hivatásos vadász alelnöke.

Ezt követően került sor a Hubertlaki Kereszt kitüntetések átadására. A 2023-as év kitüntetettjei: Dávid Sándor, a Bakony-ér menti Vadásztársaság hivatásos vadásza, Kovács Ferenc, a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének fővadásza és Steierlein Róbert, a Verga Zrt. Kab-hegyi Erdészetének kerületvezető erdésze és egyben hivatásos vadásza.

trofeamustra veszprem2

Takács Szabolcs főispán, az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnöke a vadászati év idáig lezajlott trófeabírálati eredményeiről beszélt, az 1000 gímtrófeából 26 agancs tömege haladta meg a 10 kilogrammot és 43 volt érmes. Az 1845 őzbaktrófea közül 9 tömege bizonyult 500 grammnál nagyobbnak, a százon felüli dámlapát legnagyobbja egy 4,95 kilogrammos agancs volt, a 61 mufloncsiga közül pedig a Verga Zrt. területén esett 92,45 cm-es csigahosszúságú egyed tartja a rekordot.

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke, Pap Gyula a kamara elnöksége nevében üdvözölte az egybegyűlteket és méltatta a kormányhivatal, az állami erdőgazdaságok és a vadászatra jogosultak közös munkáját, melynek eredményeképpen idén is megrendezhették a trófeaszemlét.

Forrás: Nimród