zalaerdő trófea kiállításRégen volt ennyi érdeklődő Zala Megye egyik legszebb természeti részén, a szentpéterföldei Könyökös réten, kilencedik alkalommal rendezett gímszarvas trófea kiállításon. Az időjárás kegyeibe fogadta a látogatókat, igazi napsütéses idő volt, az ősz ezernyi színpompájával. A rendező a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgy Erdészete volt.

Először a vadászkürtösök bevezetőjét hallhattuk, ezután Rosta Gyula vezérigazgató üdvözölte a megjelenteket, külön köszöntve a határon kívülről érkezetteket. Elismerően szólt azokról a dolgozókról, akik áldozatos munkával létrehozták ezt a csodálatos kiállítást. Gratulált az elejtőknek, akik a sportszerű vadászat során e gyönyörű gímbikákat terítékre hozták.
Majd arról szólt, hogy a trófeamustrák tekintetében a Zalaerdő hagyományt teremtett, a szaksajtóban naponta hallani, hogy a társ erdőgazdaságok és vadásztársaságok átvéve a hagyományt, hasonló bemutatókat szerveznek. Helyes úton járnak, amit a megjelenő vendégek szép számának gyarapodása is bizonyít. A megjelent szakmai érdeklődőknek tanulságos délutánt, és aki csak érdeklődőként jött el, annak egy szép októberi napot kívánt.

Ezután Páll Tamás irodavezető ismertette a szakmai számokat és eredményeket. Előjáróban elmondta, hogy a Zalaerdő évek óta a tartamos erdőgazdálkodáson fáradozik. Hozzátette, hogy a tartamos erdőgazdálkodáshoz, tartamos vadgazdálkodás is tartozik. Az itt lévő teríték ezt szimbolizálja, ezt támasztja alá.
Az aranyérmes trófeák száma 15 db, ez kevesebb, mint az előző években. De nem azt jelenti, hogy nincs több aranyérmes gím az erdőben, hanem azt, hogy megkímélték őket, gondoltak a jövőre és az utókorra is. Az összes teríték 176 db volt, ebből ezüstérmes 35 db, bronzérmes 45 db, érem nélküli 81 db.
Az átlagos trófea súly az összterítékre nézve 6,4 kilogramm, ez lényegesen kevesebb, mint az előző években, ez azért van, mert sok 5 kg alatti kisebb méretű trófeát is terítékre hoztak, szám szerint 56 darabot. Az érmes trófeák átlagsúlya 8,33 kg volt, ez átlagosnak tekinthető. 

Azonban az is tény, hogy három kiemelkedő 14 kg feletti agancs is látható volt, melyek az országos ranglistán előkelő helyezést kapnak. A legnagyobb súlyú agancs előtt volt a legtöbb látogató, élénk szakmai viták zajlottak előtte. A Zalaegerszegi Erdészet vadászterületén, Szabadics Józsefnek sikerült elejteni, a kísérő Korka Lajos kerületvezető erdész volt. Súlya 14,52 kg. A másik két 14 kg feletti agancsot viselő gímszarvas a Bánokszentgyörgyi Erdészet területén esett el. A kiállításon kívül érdekes látvány volt a Bátaszéki Vadászegylet 22,2 kg-os torz hullott agancsa.

A számos külföldi mellett látni lehetett a díszes egyenruhát viselő Nyugat-magyarországi Egyetem diákjait, és érkeztek az ország távoli vidékeiről is látogatók. Az OEE zalai tagságának igen sok résztvevője közt örömmel fedeztük fel a nyugdíjasokat is.
Igazi ünnep volt minden nagyvad-vadász számára. Az ezernél is több látogató élményben gazdagon térhetett haza, a természet díszes palotájából.

Forrás: ForestPress