szarvasfarm bőszénfaA hideg ellenére is nagy a forgalom a Kaposvári Egyetem bőszénfai szarvasfarmján ahol, az év legmagasabb pontszámú magyar gímbikáját ejtették el.
A kicsiket a símogatható állatok vonzzák, a lőhető szarvasbikák pedig a nagyokat. De akadt olyan osztrák vendégcsoport, akik csak rácsodálkozni mentek ki a gyönyörű gímállományra. Nagy János ágazatvezető elmondta: nagyon sok kisgyerek megfordult náluk; többségük szarvast csak a mesekönyvben látott.

A vadászokat nem a mesekönyvek, hanem az elejthető bikák érdeklik. Az idei év legmagasabb pontszámú bikáját is itt ejtették el. Bár súlyra nem volt rekorder, de a 262,25 IP pont magáért beszél. A kerti és a szabad területü vadászatról megoszlanak a vélemények. Egyre nő azoknak a száma, akik a vadaskerteket részesítik előnyben, mert kevés az idejük és itt nagyobb a siker esélye. Szabad területen szinte már lehetetlen kapitális bikát lőni, és ez a tény a vadaskertekre irányítják a figyelmet.

Valaha a szabadban volt akkora a vadbőség, mint most a kertben. Ettől is lett Somogy vadászati nagyhatalom, de ez a múlté. Itt a Kaposvári Egyetem szarvasfarmján jelenleg kétezer vad él: többségük gímszarvas, de akad vaddisznó, dám és muflon is. Bőszénfán a szarvas ágazat az elmúlt évekig rentábilis volt, főként az élőállat értékesítésnek köszönhetően. Az elmúlt két évben azonban visszaesett az érdeklődés.

– A külföldi gazdák körében a vadaskert létesítése néhány éve még státuszszimbólum volt. Erdélyben, Lettországban, Szerbiában több ezer hektáros területeket telepítettek be, és tőlünk vásárolták az élőállatot. A gazdasági válság hatására azonban egyre kevesebben vállalkoznak vadaspark létrehozására. Az elmúlt tíz évben értékesített állomány szaporulata pedig már a kínálati oldalon jelentkezik.

Utánozhatatlan szarvaskolbász

A bőszénfai vadasparkban is szerkezet váltásra kényszerülnek. Az élő állat értékesítést felválthatja, illetve kiegészítheti a vadászati lehetőségek jobb kihasználása és a minőségileg ellenőrzött, nyomon követhető friss vadhús értékesítés. A farm vezetője szerint a vadúsfeldolgozással pedig piacvezetők lehetünk.
– Egyre nagyobb az igény a friss vadhúsra, a fagyasztottal szemben – mondta Nagy János, – ezen a területen is van lehetőség a fejlődésre, de igazi kitörési pontnak a húsfeldolgozást látom. Szarvas kolbász, sonka, szalámi a hagyományos magyaros fűszerezéssel olyan produktum, ami máshol nincs és utánozni sem lehet. Feladatunk, tervünk van bőven.

Forrás: Sonline