muflon kosokAz idei vadászati szezon zárásának tekinthető kosvadászat azt hozta, amit az egész évad: hatékony, tervet meghaladó kilövést és sok érmes trófeát – tájékoztatott Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet vezetője.

Bár a szezonból még két hét hátravan, a mérleg már most megvonható. Az erdészet a kilövési tervét – az emelt szintű gímszarvas-kilövésnek köszönhetően – 20 százalékkal túlteljesítette. A muflon és az őz létszáma elfogadható mértékűre csökkent a délnyugat-mátrai területen, a gím esetében viszont huzamosan fenn kell tartani az emelt szintű elejtést az erdőfelújítások védelme érdekében. Így a vadkárelhárító kerítések jelentős részétől megszabadulhat az erdőgazda.

– A vad elejtésénél fontos szempont a hatékonyság. Éppen ezért a helytelenül megválasztott vadászati mód, például az autós portyázások, a folyamatos zaklatás, éppen a céljaink ellen hatna – hangsúlyozta az erdészetvezető. – A fizetett nyolc társas vadászati napon 105 vadászvendég 164 vadat ejtett el.

Az e hét végi vadászat során egy belga és egy holland vadászvendég 36 óra leforgása alatt négy kost ejtett el vadászterületünkön. Ezek közül három mindenképpen éremesélyesnek számít.

Forrás: Heol