kapitális trófeaSzabó Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese a Duna Híradóban azt mondta: 30 napon belül döntenek arról, hogy megkapja-e a trófea a különleges minősítést és védelmet.

Szólt arról is, hogy azok a nyugat-európai és más külföldi vadászok, akik egy kicsit is ismerik a magyarországi vadgazdálkodás módját, ha tehetik, boldogan jönnek el Magyarországra.

Szabó Ferenc hangsúlyozta: hasonlóan különleges vadat ejtettek már el Zala megyében az elmúlt években, de a mostanihoz hasonlót még csak nem is láttak.

Csaknem 15 kilós ez a kapitális gímbika trófea. Évtizedek óta nem láttak ekkorát ezen a vidéken. De nem csak a súlya volt az, ami különlegessé tette. Az ágak számát, körméretét, az agancs gyöngyözöttségét és barázdáltságát is pontozták. A bírák szerint az átlagosnál többet élt ez a vad, körülbelül tizennégy évet, ezért is különleges az agancsa.

És drága is. Az az osztrák vadász, aki leterítette a szarvasbikát, csaknem 9 millió forintért vihette volna haza a trófeát. Az elsődleges bírálat szerint viszont olyan értékkel bír, hogy a szakhatóság nemzeti értékké szeretné nyilváníttatni.

Nagy Ferenc, a Lovászi olajbányász vadásztársaság elnöke arról beszélt, hogy az érdem, az öröm a miénk és országszerte, illetve bármelyik rangos nemzetközi kiállításon is bemutathatják a magyar állam képviselői a trófeát.

Magyarországra a hagyományok, a nagy és kiváló vadállomány és a szakszerű vadgazdálkodás miatt jönnek sokan vadászni, főleg Németországból, Olaszországból és Ausztriából.

Továbi képek és videó itt!


Forrás: Hirado