különleges agancsú bikaKülönlegesnek számító trófeájú szarvas is puskavégre került már az őszi vadászidény során az Ormánságban.
A nagyvad golyóérett példányait október végéig vadásszák, sokat közülük külföldek ejtenek el, akik akár hárommillió forintot is letehetnek egy szép példányért.

- Általánosságban elmondható, hogy idén nehezebb helyzetben vannak a vadásztársaságok, több tényező miatt is megnőttek a kiadásaik, melyektől elmaradtak a bevételek - mondta el a Pécsi STOP-nak Gönczi István, a sellyei Gróf Draskovich Iván Vadásztársaság elnöke. A rendkívüli időjárás több szinten is ludas ebben: a forróságban kiszáradtak a dagonyák, rendszeresen kellett itatni a vadállományt, ami plusz költséget és plusz munkát is jelentett. A szárazság miatt drasztikusan megcsappant termés miatt az egekben a kukorica ára, ami a társaságoknak a vadkárok megtérítésénél okoz érzékeny veszteséget.

- Az elejthető szarvasbikák nagy részét általánosságban külföldiek lövik. A társaság idén tíz bikára kapott engedélyt, melyekből szeptember utolsó hétvégéig ötöt le is vadásztak, ezeket értékesítették - mondta Gönczi. Ezek közül a legkisebb trófea 5,8 kilogramm, míg a legnagyobb 10,24 kilogrammot nyom. Az egyik, egy 6,8 kilogrammos ék igazán különleges: az állat kettő helyett csupán egy agancsot növesztett. Az ilyen rendellenesség egyik okozója hormonális probléma, heresérülés lehet, a másik pedig az agancs növekedésekor, úgynevezett barkaállapotban elszenvedett sérülés. Jelen trófea az utóbbi miatt sikerült unikálisra. A vadász hozzátette: társaságuk történetében a legnagyobb trófea 13 kilogramm körüli volt, de annak már jó pár éve.

A vezető szerint a 2012-es év a vadásztársaság számára közepesen jónak mondható. Az állomány sajnos fiatalodik, mivel a nagy, öreg bikákat gazdasági okoból kénytelenek kilövetni. A golyóérett hím szarvasegyedeket október 31-ig lehet kilőni, ezután csak a selejtekre lehet célozni, rájuk viszont egészen január 31-ig.

Az elnök elmondta: az elmúlt éveket, évtizedeket elnézve kijelenthető, hogy átstrukturálódott a vendégkör. Anno német és osztrák vadászok kedvelt úticélja voltak a magyar vadászterületek, de helyüket mára átvették főként a szlovákok, de lengyelek is jönnek ide. A vadásztársaság elnöke okként a magyar vadászat drágaságát nevezte meg. Egy tíz kilós trófeával bíró nagy bikáért mintegy másfél millió forintot kell letennie a vadásznak, egy 12 kilós ékű állatért pedig már közel hárommillió forintot. Ennyi pénzért Afrikában több nagyvadat is lehet lőni, így ha választhatnak, sokuk inkább oda megy - fogalmazott Gönczi. Hozzátette: a magyar bika drága ugyan, de minőségi, kvalitását a világ állományában az elsők között jegyzik. Magyarországon a Dél-Dunántúl az igazi szarvasvadász-terület.

Képgaléria itt!

Forrás: Pécsi Stop