ipoly erdő trófeaszemleAz Ipoly Erdő Zrt Váci és Nyugat-cserháti Erdészetének hetedik trófea-bemutatója és családi napja nagy érdeklődés mellett zajlott a Katalinpusztai Kirándulóközpontban.
A Naszály gerince fölött kúszó Nap utolsó őszi erőfeszítésével bearanyozta és fölmelegítette az éjszakára már erősen lehűlő Gyadai völgyben meghúzódó tisztást, és rajta azt a gyermekparadicsomot, amelyet egy évvel ezelőtt avattak föl.

Az erdészet kreatív ötlete, hogy váljék – divatos kifejezéssel – multifunkcionálissá a kirándulóközpont, vagyis, amikor időszerű, más fajta rendezvénynek is otthont adnak. Így került ide már egy évvel ezelőtt is a társaság két erdészetének a trófeamustrája.

A vadászrendezvénnyel egy időben családi napot is hirdettek, ami azért fontos, hogy az erdészet-vadászat ambivalens megítélése ezzel is pozitív irányba módosuljon.

A több mint ezer látogató részvételével zajló rendezvény a 2012. évi Erdők Hete egyik fontos eseménye az Ipoly Erdő Zrt területén. Az idei szlogent kibővítve – mutatis mutandis – Fedezd fel az erdőt a vadászokkal együtt! Az erdei haszonvételek közül a vadászatra irányítva a figyelmet.

2011-ben még csak 78 trófea díszelgett az erre a célra állított trófeaállványon, de idén már 105 agancsot lehetett megszámlálni.

katalinpuszta ipoly erdő trófea-bemutató

Ifjabb Dobó István, a Váci Erdészet vezetője, mint házigazda köszöntötte a szép számú érdeklődőt.
Őt, Szabó Zoltán, a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője követte, aki nem kis büszkeséggel tekintett körbe a működési és irányítási körletében esett trófeák hadrendjén.
Guzsik Alfréd, a társaság fővadásza is a mennyiségi és minőségi fejlődést emelte ki.
A zöldruhások, akik a környék vadásztársaságainak tagjai és a vadászatkedvelők köreiből verbuválódtak, nagy szakértelemmel és érdeklődéssel vizsgálták a trófeákat, hisz felelősségteljes döntés előtt álltak: szavazással választották ki a legszebb trófeát és a legérdekesebb selejt agancsot.

Szakember legyen a talpán, aki a több mint száz fejdísz közül ki tudja választani a legszebbet és a legérdekesebbet. Talán ezért is, meg az érzett felelősség okán, meglehetősen lassan gyűltek a szavazatok. Végül a szavazatszámláló bizottság előállt az eredménnyel, amelyet Dobó István erdészetvezető ismertetett.
Mindkét nyertes elejtő díszes, faragott alátétet kapott, a kísérő pedig egy bőgő gím bikát ábrázoló vándor díjat, amire rákerült a neve, s egy éven keresztül birtokolhatja.

Az év selejt bikája verseny győztes trófeája Kovács Norbert nevéhez kötődik (kísérő: Varga Attila). Második helyezett a 90. számú trófea lett, a kísérővadász Oszaczki Attila volt.

2012-ben az év bikája címet a Lovász János (Galga-völgye Földtulajdonosi Közösség) által elejtett gím (54. számú) trófeája nyerte (kísérővadász Czifra József). Második helyre az 52. számú trófea került (kísérővadász: Gyenes István), míg a harmadik helyet az 56. számú trófea szerezte meg.

Zárszavában Dobó István, Horváth Barnabás, a Nyugat-cserháti Erdészet vezetőjének nevében is megköszönte a részvételt, örömmel nyugtázta a növekvő érdeklődést, amely egyben a rendezvény presztízsnövekedésének mutatója is. Elmondta, hogy rendkívül szoros volt a verseny, néhány ponton múltak a helyezések.

A szavazás és értékelés szünetében Lengyel László, a társaság szóvivője többek között József Ágost Fenséges vadászat című művéből olvasott föl részleteket. (A szerző, császári herceg, József nádor fia volt.) Később pedig oda illő versekkel fokozta a művészi élményeket.

Dobó István a ForestPress-nek elmondta, az egyre növekvő érdeklődésre jellemző, hogy mintegy kétszáz személygépkocsit és két autóbuszt számláltak meg a parkolóban, ami egyben a megoldandó gondra is irányítja a figyelmet. Hamarosan meg kell valósítani egy kiépített parkolót, hogy az egyre növekvő érdeklődésnek e tekintetben is meg tudjanak felelni.
A bemutatón 14 vadászatra jogosult társaság képviseltette magát. A Cserhát lankáin a gím bikák nagy területet járnak be, általában nagyobbat, mint az adott vadásztársaság területe. A gím élőhelyének mérete általában meghaladja a 10 ezer hektárt, így nem ritka, hogy a bőgésben egy-egy nagyúr több vadászterületet is érint. A trófeaszemle ad lehetőséget, hogy végigmustrálják a vadásztársak a „szomszédban” esett bikák trófeáit is.

Ebben az évben a bőgésben esett bikák mintegy 65-70 százaléka bemutatkozott a trófeamustrán.
A szakember a Váci Erdészetnél folyó vadgazdálkodást hatékonynak tartja, annak ellenére, hogy a gazdasági eredmény megítélése bonyolult szakmai kérdés. A legfontosabb feladatnak, mondhatni kihívásnak a vadkár megelőzését tartja.

Oszaczki Attila hivatásos vadász elmondta, hogy meglehetősen nagy a területükön a bikák jövés-menése, emiatt csak az itt telelő bikákat ismeri. A vendég bikák számát csak becsülni lehet. Az amúgy gímszarvasban nem túl gazdag vadászterületen előfordult bőgés idején, hogy egyetlen este 27 bikát számláltak meg.

A bemutató közönségének meglepetéssel is szolgáltak a szervezők, és meghallgathatták az erdők királyának hangját - ember által előadva, vagyis bőgőbemutató is szerepelt a látni- és hallanivalók között.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Kemenes Miklós, az Országos Magyar Vadászkamara megyei elnöke, Nagy István, a szervezet titkára, valamint Kondor Endre, a társaság nyugalmazott vezérigazgatója.
A Váci Erdészet másik nagyrendezvénye az Erdők Hete rendezvénysorozathoz kötődően október 19-én lesz, amikor az őszi erdő és az erdőgazdálkodás bemutatása lesz napirenden, s mindezt az iskolák számára meghirdetett programot egy kalandtúra keretében rendezik meg.

Forrás: ForestPress