bakonyerdő trófeamustraA Bakonyerdő Zrt-nél immár több éves hagyomány, hogy a szarvasbőgés végeztével számot adunk a terítékekről, s közszemlére bocsátjuk a trófeákat.
A mustra helyszíne ezúttal is a devecseri erdészethez tartozó sárosfői vadászházunk volt.

Hazai és vendégvadászok, szakmabeliek jelenlétében tartott trófeamustrán Varga László vezérigazgató kijelentette, az előzetes várakozásokat felülmúlva sikerült túlszárnyalni terveinket. Szeptember elejétől a szemle napjáig 208 gímbikát lőttek a vendégeink, ami hússzal több, mint a tavaly. Mindezzel eleget tettünk a tulajdonos elvárásainak, mely szerint a trófeás vadat minél nagyobb számban fizetővendéggel kell meglövetni.

Korn Ignác vadgazdálkodási osztályvezető arról beszélt, hogy az idei szeptember - akárcsak azt elmúlt években - nehézkesen, nyögvenyelősen indult. Az aszály és a forró nyár jelentősen befolyásolta a gímszarvasok nászát. Az igazi bőgést a szeptember 12-i hidegfront után lecsillapodó szél hozta el.

A szarvasbőgés időszakában 20 vendéget fogadtunk, legtöbbjük Ausztriából és Németországból érkezett. A hazai vendégvadászok száma azonban stagnál.

Az elejtett trófeák közül 187 már túlesett a bírálaton. Az érmesarány 43 százalék. A legnagyobb trófeánk 9,89 kilogramm volt, a Bakonyszentlászlói Erdészet területén esett, aranyérmes minősítést kapott. Az átlagsúly 5,6 kilogramm a tavalyi 5,7 kilogrammal szemben. A súlycsökkenés oka, hogy az agancsépítés időszakában nagyon aszályos volt az időjárás. Hat kiló feletti agancs 83 volt, kilenc kilogramm feletti mindössze kettő.

A sárosfői mustrán 113 agancsot mutattunk be a meghívott vendégeinknek.

Forrás: Veszprém Megyei Vadászkamara